fr. parfait glacé = frozen egg cream
parfait glacé = crème d´oeuf congelée
fr. parfait glacé = crema di uova congelate
fr. parfait glacé = gefrorene Eiercre
fr. parfait glacé = crema de huevo congelada
Parfait glacé (sv. parfait): Med "parfait" avses dock oftast en kall eller frusen mousseliknade dessert, i Frankrike benämnd Parfait glacé, bestående av äggkräm blandat med lättvispad grädde. Parfait är snarlikt glass, men till skillnad från gräddglass (fr. crème glacée) rörs inte smeten om under frysprocessen, den stillfryses. Så, att kalla parfait för "glass" är lite missvisande. Snarlikt även "fromage" (läs mer > Om fromage, bayersk kräm). Färdig parfait säljs inte i livsmedelsbutiker. Frusen yoghurt är därvid ett alternativ (se dito). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ TILLREDS PARFAIT
Parfait tillrett på ägg, socker och grädde. Ibland används hela ägg, oftast bara äggulor.
- Ingredienser: Ägg(-gulor), socker och vispgrädde. Ibland tillsätts gelatin för att få en stabilare kräm.
- Smaksättare: En parfait kan smaksättas på olika sätt - med vanilj, choklad, fruktpuré, sprit, likör och annat. Ursprungligen var parfait i Frankrike smaksatt med kaffe (se recept > Parfait glacé au café, kaffeparfait).
- Klassisk tillagning: Klassiskt är att koka en sockerlag till 117-121°C. Äggulor vispas varvid het sockerlag tillsätts. Krämen vispas tills den svalnat (4-5 minuter). Denna kräm benämns pâte à bombe (läs mer > Så tillagas maränger). Kan serveras som den är och kallas då sabayon, i Italien för zabaione eller zabaglione. När krämen vänds ner i lättvispad grädde blir det en parfait, som vanligtvis frysen innan den serveras. Se recept > Parfait glacé.
- Andra tillagningssätt: Äggulorna kan värmas upp och vispas med socker i vattenbadskastrull och sedan vändas ner i lättvispad grädde (se film > Parfait glacé au café). Enklast är att hoppa över uppvärmningen av äggen och helt enkelt vända ner uppvispad äggsmet i lättvispad grädde (se recept > Vaniljparfait på Arlas vis). Sådan parfait blir dock inte lika krämig och fluffig.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Film: Parfait glacé Mûres, björnbärsparfait
Film: Citronparfait med Roy Fares
Film: Parfait på annorlunda vis
Recept med Om parfait
Det finns 6 recept med Om parfait
-
Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Parfait glacé au café, klassisk kaffeparfait
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljparfait på Arlas vis, lite enklare
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limeparfait med vaniljrabarber
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan