Glasstårtor

Fotograf/bild: Goodto

Glasstårtor

(1. glasstårta 2. glassbomb 3. glace au four = tårta med maräng bakad i het ugn)

Engelsk översättning 1. ice cream cake 2. bomb = hemisphere 3. baked Alaska = cake with meringue baked in the oven

Fransk översättning 1. gâteau crème glacée 2. bomb = hemisphere 3. Omelette norvégienne, omelette surprise = gâteau avec meringue cuit au four

Italiensk översättning torta gelato 2. bomba = emisfero 3. torta gelato al forno = torta con meringa cotta al forno

Tysk översättning Eistorte, Eiscremetorte 2. Eisbombe = Halbkugel 3. Gebackene Eistorte = Eistorte mit Baiser im Ofen gebacken

Spansk översättning pastel de helado 2. bomba = hemisferio 3. pastel helado al horno = bizcocho con merengue al horno

Glasstårta är glass formad som en tårta, som regel på gräddglass (läs mer > Om glass, glassvaror). Ofta också garnerad med grädde och annat. Det finns olika varianter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Klassiska glasstårtor:

  • Glassbomb (ett halvklot) är den klassiska formen på glasstårta. Kan vara fylld på olika sätt. Bild ovan, klicka på "Kristins" under bilden för att se hennes recept.
  • Glace au four ("glass i ugn", USA: Baked Alaska) är en glasstårta eller dito bakelse på en tårtbotten och täckt med maräng som ställs in i het ugn så att marängen får färg. Tårtan kan vara fylld eller skiktad på olika sätt.

Glace au four-historia: Begreppet är svenskt skapat av GB-glass i slutet av 1940-talet som ett tips att lyxa till bolagets glassbomber. I Frankrike kallas glasstårtan Omelette surprise eller Omelette norvégienne. Att man i Sverige använde franska för denna efterrätt var för att det lät finare och att kalla den för norsk glass gick ju inte an. Av samma skäl stavades Glacebolaget (GB-glass) på franskt vis. Det franska begreppet Omelette à la Norvégienne presenterades på Grand Hotel i Paris till världsutställningen 1867. Man använde sig av Benjamin Thomsons (greve Rumford) upptäckt 1804 av marängens värmetåliga egenskap. Vid tillfället för upptäckten bodde han i Bavaria (Bayern). Konditorn på hotellet trodde att Bavaria låg i Norge, därav namnet. I USA lär begreppet "Baked Alaska" ha skapats på restaurangen Antoines i New Orleans år 1867 till ära för USA:s förvärv av Alaska från det ryska imperiet detta år. 

En liten chaufförshistoria
: Glacebolaget (GB-glace) startades 1935 av Eric W Hanner i regi av Mjölkcentralen (läs mer > Glasshistoria). Efter andra världskriget och i början av 1950-talet var glass en lyxvara. Till jul- och nyårsafton var det högsta mode att beställa hem en glasstårta (glassbomb) som levererades hem till dörren inpackad med kolsyreis för att den inte skulle smälta. Då var det vanligt att chauffören som levererade glasstårtan bjöds på ett glas. För en av dem blev det för många drinkar och två år i rad hade han lämnat bilen vind för våg i någon snödriva och inte fullföljt sitt uppdrag. Den här julen blev han uppkallad till direktör Hanner innan avresan och blev tillsagd att han skulle visa upp sig när arbetet var klart. Om inte skulle han få sparken. Han for på sin runda och kom tillbaka. Hur klarade du det då, frågade direktören. Jag bad dem hälla på här, sade chauffören och visade upp två helflaskor med blandad sprit. Han fick behålla jobbet. Källa: Krister Hanner (uppfödd på glass).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04

Läs mer

Om glass, glassvaror

Glasshistoria

Recept med Glasstårtor

Det finns 2 recept med Glasstårtor