Sorbet med citron- och kaktussmak samt hemlagad champagnesorbet

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sorbet, sherbet, granité

(1. sorbet = frusen frukt- och bärmos 2. granité = halvfrusen frukt- och bärsaft, serbet, sharbat, serbetchi )

Engelsk översättning 1. sherbet = frozen fruit and berry puree 2. slush ice, granité = half-frozen fruit and berry juice

Fransk översättning 1. sorbet = purée de fruits et baies surgelée 2. granité = jus de fruits et baies surgelé

Italiensk översättning 1. sorbetto = purea di frutta congelati 2. granité = succo di frutta semicongelati

Tysk översättning 1. Sorbet = gefrorenes Frucht- und Beerenpüree 2. Granité = halbgefrorener Frucht- und Beerensaft

Spansk översättning 1. sorbete = puré de frutas y bayas congeladas 2. granizado = jugo de frutas y bayas medio congelado

Sorbet, sherbet och granité är varianter av isglass (läs mer > Saftis, isglass), fast tillrett av fryst frukt och bär med lös, luftig konsistens modell snömos. Begreppen sorbet och sherbet härlett från den arabisk-asiatiska drycken sharbat. Sherbet (powder) är också namn på bruspulver (läs mer > Bruspulver). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

 • Sharbat (arabiska) eller serbet/sherbet (i Turkiet) är en arabisk-asiatisk söt, kyld dryck. Den är klassisk i arabländer från Turkiet i väster till Bangladesh i öster, inkluderande Indien. Drycken smaksätts på allehanda sätt, till exempel med rosenblad, sandelträ, bael (marmeladfrukt), hibiscus, citron, apelsin, mango och ananas. Redan när mongolerna härskade i Indien på 1100-talet var drycken populär och man lär ha hämtat is från bergen i Himalaya för att kyla den. I Turkiet finns gatuförsäljare ("serbetchi") som på traditionellt sätt säljer drycken från en påse med slang på ryggen (ibrik) och bärandes på glas i hållare runt magen. I Centralasien är sherebet en fruktefterrätt. 
 • Sorbet tillreds på mixad frukt och bär som smaksätts med sockerlag och annat som te, kaffe, vin, likör, eller kryddor. Som regel ingår inte mjölkprodukter vilket är vanligt i amerikanska sherbet. Förr fanns en regel att industritillverkad sorbet inte fick innehålla mer än 3% fett, men regeln är borttagen sedan inträdet i EU. Massan fryses under omrörning på samma sätt som glass till exempel i glassmaskin, så att resultatet blir fluffigt. Ett alternativ är att mixa fryst frukt och bär och kan då användas direkt som dessert utan frysning. Se till exempel recept > Champagnesorbet.
 • Sherbet är i USA och Kanada en motsvarighet till sorbet, men som brukar innehåller mjölk eller andra mjölkprodukter vilket gör desserten mer glasslik. Ibland tillrett på fruktsaft eller fruktessenser i stället för frukt. Kan dock vara utan mjölkprodukt på samma sätt som sorbet. Ibland ingår äggvita eller gelatin för att skapa en fylligare konsistens. Se recept > Hallonsorbet.
 • Slush ice (eng. = issörja, snömos) även bara kallat slush eller slushie/slushee. Det är en (kolsyrad) dryck med krossad is. Slush gör sitt intåg på den amerikanska marknaden på 1960-talet, efter det att amerikanen Omar Knedlik uppfunnit en maskin för ändamålet. Issörjan förkommer i allehanda smaker och säljs till exempel på 7-Eleven. 
 • Granité (it. granita) är en halvfrusen dessert tillagad av frusen frukt- eller bärsaft som skrapas med en gaffel till en luftig issörja. Vin, champagne, grappa och annan alkohol förekommer ofta som smaksättare i granitéer. Granité/granita har sitt ursprung från Italien, närmare bestämt från Sicilien sägs det. Anrättningen må ha namngivits där men företeelsen att blanda is- och snö med frukt- och bärsaft förekom på Romartiden och dessförinnan i Kina 3000 år f.Kr. (läs mer > Glasshistoria). Se recept > Blodapelsingranité.

Sorbet kan köpas i butik med varierande smaksättning.

 • Vikt/omvandling: Standard 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl. Varierar med mängd invispad luft.
 • Fetthalt: Mycket låg, cirka 0,5%.
 • Smak: Sherbet smaksätts som regel med fruktsmaker, jordgubb, hallon, mango, citron, fläder med mera. Mycket söt smak.
 • Alternativ vara: Lågkaloriglass, frusen yoghurt.
 • Försäljning: Ett mindre utvald smaksorter i de flesta butiker.
 • Jämförpris: Pris räknas per liter (per kilo = dubbelt så dyrt). Lågt pris,vanligen 30-50 kr/L motsvarande gräddglass, men kan också kosta över 100 kr/L för udda varumärken.
 • Förvaring: Fryst under -18°C. Inte lika känslig vara som glass.

SÅ ANVÄNDS SORBET, SHERBET OCH GRANITÉ

Sorbet, sherbet och granité serveras som efterrätt gärna tillsammans med färsk frukt och bär. Kan också serveras som mellanrätt (mellan för- och huvudrätt) på finare middagar för att friska upp smaklökarna.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Glasshistoria

Saftis, isglass

Bruspulver

Om glass, glassvaror

Recept: Champagnesorbet

Recept: Blodapelsingranité

Recept Mangosorbet

Recept: Kiwisorbet

Recept med Sorbet, sherbet, granité

Det finns 14 recept med Sorbet, sherbet, granité