
Fotograf/bild: Jonny´s selected Seeds, cipollini
Borretanalök
(borretanalök = italiensk liten platt lök, Så används borretanalök)
Latin: allium cepa
borettana onions, gold coin = Italian small, flat onion
oignons borettana = un petit et plat oignon Italien, oignon borrettana de Vénétie
oignons borettana = un petit et plat oignon italien
Borettana Zwiebeln = italienische kleine und flache Zwiebel
cebollas boretanas, cebolla cippolini = cebolla italiana pequeņa y plana, cebollas borrettane del Vénetio
Grupper inom
Kepalök, matlök:
Borretanalök är en liten plattrund italiensk matlök, en variant av arten kepalök (läs mer > Kepalök, matlök). Löknamnet sannolikt från byn Boretta i provinsen Reggio Emilia i provinsen Emilia-Romagna. Löken sägs ha odlats där alltsedan 1400-talet. Numera även odlad i provinsen Parma och i södra Veneto.
- Vikt: Runt 65 gram.
- Smak: Liknande gul lök.
- Alternativ: Annan smålök, gul lök, med flera löksorter.
- Försäljning: Säljs till och från i butik, då vanligen kallad steklök.
- Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader. I rumstemperatur cirka 1 månad.
SÅ ANVÄNDS BORRETANALÖK
Löken används på samma sätt som gul eller annan matlök, som smaksättare och tillbehör till mat. Dess mindre storlek gör den särskilt lämpad hel i grytor eller som tillbehör till mat. Liksom för gul lök karamelliseras glukosen i löken vid upphettning vilket ger sötma. Kan med fördel glaseras och ugnsstekas varvid den passar som tillbehör, särskilt till kötträtter. Löken används också till inläggning (syltlök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Borretanalök
Det finns 8 recept med Borretanalök
-
Potatisgnocchi med lök, bakad portabello och spenat
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kyckling med svamp och lök i lergryta
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödbetssallad med bakad tomat och lök
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Tid: 20 min (+ 45 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child