Latin: Vaccinium uliginosum

Engelsk översättning bog bilberry, bog blueberry

Fransk översättning myrtille des marais, airelle des marais

Italiensk översättning mirtillo blu, falso mirtillo, mirtillo delle palud

Tysk översättning Rauschbeere, Trunkelbeere, Moorbeere, Nebelbeere

Spansk översättning arándano negro

Odon är biologiskt en art i släkte skogsbär (läs mer > Blåbär) inom familj Ljungväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Det är en lövfällande buske som vanligen blir cirka 40 centimeter hög (10-75 cm). I fjällvärden är den lägre, mer krypande. Det finns olika underarter (varianter) av odon. Till skillnad från blåbär är grenarna slätrunda och bruna. De avfallande bladen på hösten blir gula och röda. Blommorna är små hängande, blekvita eller rosatonade. Se film, klicka på "Pol of Finland" under bilden ovan.

Förekomst: Odon förekommer på norra halvklotets kalltempererade områden, i Eurasien och Nordamerika, på låg höjd i Arktis och på hög höjd i Alperna, Kaukasus, Mongoliet och Klippiga Bergen. Den trivs i fuktig sur skogsmark, mossor, kärr och hedar. Ofta på samma platser som blåbär, med vilken den ibland förväxlas (särskilt med amerikanska blåbär).
  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Norra halvklotets kallare områden.
  • Frukt: Rund, större än blåbär 5-8 millimeter. Liksom blåbär har odon vaxartat hinna som ger mattblå färg. Utan hinna är den svartblå.
  • Fruktkött: Vitt, saftigare än blåbär.
  • Mognad: September-oktober.
  • Smak: Söt när mogen.
  • Alternativ vara: Blåbär.
  • Säsong/försäljning: Förekommer vanligtvis inte i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Svalt. Begränsad hållbarhet som blåbär.

SÅ ANVÄNDS ODON

Odon kan användas som blåbär - ätas färska, torkas eller kokas till saft, sylt och gelé. Förr och i Ryssland jäste man bären och destillerade till sprit. I Korea används bären som smaksättare av likör. Bären användes även till "solvin" - bär, socker och vatten får stå cirka tre veckor i solljus varefter bären silas bort och vinet avnjuts. Unga blad går att äta eller koka till te. Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel med mera. I svenska Värmland gav man korna odon ("vammstöjt") vilket motverkade deras uppsvällda våmmar på grund av för stora intag av höstklöver.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer

Blåbär

Matbiologi frukt