 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Dessertglass
(dessertglass, hushållsglass = namn för 0,5-2 liters förpackning glass till konsument)
                 dessertglass = Swedish name for 0.5-2 liter packaging ice cream for consumers
                dessertglass = Swedish name for 0.5-2 liter packaging ice cream for consumers
              
                 dessertglass = nome svedese per il gelato in confezione da 0,5-2 litri per i consumatori
                dessertglass = nome svedese per il gelato in confezione da 0,5-2 litri per i consumatori
              
                 dessertglass = Schwedischer Name für 0,5-2 Liter Verpackungseis für Verbraucher
                dessertglass = Schwedischer Name für 0,5-2 Liter Verpackungseis für Verbraucher
              
                 dessertglass = nombre sueco para helado de envasado de 0,5-2 litros para consumidores
                dessertglass = nombre sueco para helado de envasado de 0,5-2 litros para consumidores
              
Dessertglass (hushållsglass) kallar branschen glass som är "konsumentförpackad", vanligen i 0,5 till 2-litersförpackningar, avsedda för "hushållskonsumtion". Förekommer smaksatt på allehanda sätt. Vaniljsmak är vanligast med eller utan inblandning av hackad choklad, kola och karamell, nötter med mera. Därnäst choklad- och jordgubbsglass. Glass är ett billigt livsmedel jämfört med andra huvudråvaror och desserter (läs mer > Högt och lågt jämförpris). Samtidigt är prisspridningen stor. Läs mer > Om glass, glassvaror.
Prisgrupper dessertglass: 
- Lågprisglass 10-30 kr/liter. Kan vara så kallad mjölkglass eller vegetabilisk glassvara. Låg fetthalt. Ingen eller ringa mjölkfett som ersatts av med vegetabiliskt fett (palm-, raps-, kokosolja). Fetthalt 1-7 %. Socker 10-20%. Säljs i 0,5 till 2-liters förpackningar.
- Gräddglass 25-45 kronor/liter. Fetthalt runt 12%. Mängd grädde 35-40%, socker cirka 20%. Laktosfri och ekologisk +10 kr/liter. Säljs i 0,5 till 1-litersförpackningar.
- Lyxglass 50-150 kr/liter. Oftast med olika smakblandningar tillsatta. Fetthalt 15% eller mer. Grädde 35-40%, socker cirka 20%. Brukar säljas i halvliters pappbägare.
SÅ ANVÄNDS DESSERTGLASS
Glass är den perfekta efterrätten, billig, snabbt anrättad och omtyckt av alla. Vaniljglass kan kombineras med allehanda tillbehör och passar till bakverk, varm eller kall frukt, glassdrinkar med mera. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Dessertglass
Det finns 44 recept med Dessertglass
- 
                
                    Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpajTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillade fruktspett (efterrätt)Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Glasstapas med Bourbón VanillaTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspajTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Äppelpaj med bovete och hasselnötterTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Dominikanska karamelliserade bananerTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pannkaksknyten med glass och fruktTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bärpaj - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apelsinrisotto med mascarpone och nötterTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                