
Fotograf/bild: Film: Ordinary People Fun Day, solo garlic
Pärllök, solo vitlök
(1. pärllök 2. solo vitlök, supersolo, king solo, kinesisk vitlök, elefantvitlök)
Latin: Allium ampeloprasum var. sectivum
1. pearl onion, button, baby, silverskin onion 2. solo garlic, single clove, monobulb garlic, Chinese garlic
1. oignon grelot 2. ail solo, ail chinois
1. cipolline perlata, perlate 2. aglio solo, aglio cinese
1. Perlzwiebel 2. Solo-Knoblauch, chinesischer Knoblauch
1. cebolla perla, perladas 2. ajo solo, ajo chino
Pärllök (Allium ampeloprasum var. sectivum) är biologiskt en förädlad sortvariant av arten Vild lök tillhörande löksläktet (läs mer > Om lök). Liksom elefantlök (se dito) alltså närmare släkt med purjolök än vitlök. Pärllök är en rund liten lök som inte delar sig i klyftor och har mildare smak än vitlök. Till skillnad från kepalök (vanlig lök), har pärllök endast ett yttre skyddsblad. Löken tros ha sitt ursprung från den kinesiska provinsen Yunnan. Se film, klicka på "Ordinary People" under bilden ovan.
SOLO VITLÖK
När pärllök växt sig stor som en smålök (2,5-5 cm) benämns den solo vitlök.
- Vikt i butik cirka 20 gram. En solo motsvarar ungefär fyra vitlöksklyftor.
- Smak: Mildare smak än vanlig vitlök, lätt parfymerad. Inte lika djup och komplex.
- Alternativ vara: Vanlig vitlök.
- Försäljning: Förekomma till och från i butik. Sök också efter löken i asiatiska butiker.
- Förvaras torrt och svalt. Lång hållbarhet, flera månader men torkar gradvis ihop och tappar smak med tiden.
SÅ ANVÄNDS PÄRLLÖK, SOLO VILÖK
Pärllök används främst som syltlök (läs mer > Inlagd lök, syltlök). Den större solon används som vanlig lök eller vitlök, särskilt om mild vitlökssmak önskas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Pärllök, solo vitlök
Det finns 30 recept med Pärllök, solo vitlök
-
Skivlinggratäng med fetaost
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Annes tomatsås
Tid: 7 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Matig galette med tofu och groddar
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Korvgulasch
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccolisoppa med feta och ägghalvor
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rillettesmörgås
Tid: 6 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grönsakssoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kantarellgryta med färsk spenat
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan