Matjessill

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Matjessill

(matjessill, istersill, isterfetsill)

Engelsk översättning sv. matjessill = marinated Iceland herring

Fransk översättning sv. matjessill = hareng d´Islande mariné

Italiensk översättning sv. matjessill = aringa islandese marinata

Tysk översättning sv. matjessill = marinierter Island Hering

Spansk översättning sv. matjessill = arenque islandés marinado

Matjessill (förr även kallad istersill = fet sill) är kryddad islandssill (läs mer > Sill och strömming). Namnet kommer från holländska maatjeshaaring = jungfrusill, för att den fångades tidigt på hösten (augusti-oktober) innan den blivit könsmogen. Då är den som fetast (16-18%) och lagom stor att passa för inläggning. Fångsttillfället är viktigt för att sillen skall få den rätta konsistensen, inte för torr och inte för mjuk.

Inläggning: Det traditionella sättet att lagra matjessill kallas för rundkryddning. Hel sill läggs i tunnor med vatten, salt, socker och andra kryddor som kanel, kryddpeppar, nejlika och sandelträ. Där får den ligga förvarad på sval plats i minst tre månader. Huvud och maginnehållet  bildar enzymer som påverkar mognadsprocessen och gör sillen smakrik samtidigt som den får en lite mjukare konsistens. Först när lagringen är klar fileas matjesen och läggs i glas eller burk. Detta är den klassiska metoden uppskattad av konnässören, men sillen blir ganska lös i köttet. Den matjes som vi normalt äter till exempel från Abba, fileas innan inläggning för att få ett lite fastare kött vilket de flesta uppskattar.  


SÅ ANVÄNDS MATJESSILL

Matjessill används liksom annan inlagd sill, som smårätt, förrätt, eller smörgåspålägg. Sillen är extra populär sommartid och ett måste till midsommar då den serveras med färsk, dillkokt potatis och gräddfil med klippt gräslök till. Klassisk även på påsk- och julbord.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Recept med Matjessill

Det finns 16 recept med Matjessill