Surströmming

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Surströmming

(1. surfisk, surströmming = fermenterad fisk, sill)

Engelsk översättning sour fish, surströmming (Sweden) = fermented herring

Fransk översättning poisson aigre, surströmming (Suède) = poisson fermenté

Italiensk översättning pesce acido, surströmming (Svezia) = aringa fermentato

Tysk översättning saurer Fisch, surströmming (Schweden) = fermentierter Hering

Spansk översättning pescado agrio, surströmming (Suecia) = pescado fermentado

SurfiskAtt sura/syra fisk är en 1000-årig metod för att bevara mat. De flesta fiskarterna har genom tiderna syrats i olika länder. I Norge syrade man öring (rakørret), på Island haj och så vidare (läs mer > Fermentering, jäsning) I Sverige förekom att man surade all slags fisk, varav rätten surströmming lever kvar än idag. Annan fisk surades dock lätt, inte lika länge som surströmming. Den lades i tunnor och saltades så lätt så att en försurningsprocess kom igång. Den kunde då sparas i tre månader. Det var uppskattad mat som kokades eller glödstektes.


SURSTRÖMMING


Surströmming
är lätt saltad och mjölksyrejäst strömming. Det mest utmärkande med surströmming är den starka lukten av förruttnelse. Mycket illaluktande för alla utom för surströmmings­älskaren. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
 
Tillverkning: Den klassiska tillverkningsmetoden är att strömmingen får ligga några dagar i saltlake i öppna träkärl. Därefter hälls den över i tunnor med lock med ny mindre salt lake. Tunnorna ställs sedan i solen för att få igång jäsningen. När jäsningen påbörjat ställs tunnorna i 15 - 18 graders värme i upp till 8 veckor, varefter den slås i plåtburkar för leverans inom och utom Sverige. Ulvön vid Norrlandskusten är en klassikt plats för tillverkning. Traditionell säljstart är 3:dje torsdagen i augusti.


SÅ ANVÄNDS SURSTRÖMMING

Surströmming har kultstatus och anrättas på många sätt. Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör till surströmming.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Fermentering, jäsning

Suströmmingsakademien

Recept med Surströmming

Det finns 2 recept med Surströmming