
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Färdiga fiskbullar
(fiskfärsbullar, fiskqueneller, gäddfärsbullar, gäddqueneller)
fish balls
boulettes de poisson
polpette di pesce
Fischklösschen
bolas de pescado
Fiskbullar är fiskfärs format till bullar. I finare sammanhang kallas fiskbullar för queneller (läs mer > Om fiskqueneller). Färdiglagade konserverade fiskbullar finns att köpa i handel, antingen "naturella" eller smaksatta på olika sätt med dill, citron, hummer, räkor eller skaldjur. Det är enkelt att hemlaga fiskbullar och queneller, se recept > Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar.
Hälsa/näring: Färdiglagade fiskbullar utan lag (sås) som finns att köpa i handeln är mager (~70 Kcal/100g), nyttig mat med låg fetthalt (~2,5%). Andel fiskkött är normalt 55-60%, vilket är ungefär detsamma som för hemlagade fiskbullar (se > Om fiskqueneller). I bägge fallen ingår utöver fisk mjölk/grädde, potatismjöl och kryddor. Ingen eller ringa mängd tillsatser. Fiskköttet vanligen från torsk, kolja, sej, kummel och lax.
SÅ ANVÄNS FISKBULLAR
Färdiglagade fiskbullar är prisvärd mat och enkelt att tillreda, bara att värma. En utmärkt rätt till barn och benrädda personer. Passar bra ihop med ris och kryddstarka såser bl.a ketchup, eftersom bullarna i sig är milda i smaken. Fiskbullarna äts vanligen kokta, men kan även stekas eller grillas tack vare att de är tämligen fasta i köttet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Recept med Färdiga fiskbullar
Det finns 3 recept med Färdiga fiskbullar
-
Fiskfärs - grundrecept
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räktartelette (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillade fiskbullar
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan