Färdig inlagd sill

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig inlagd sill

(inlagd sill, inlagd strömming, ättikströmming, inläggningssill, 5-minutersill, Om inlagd sill)

Engelsk översättning pickled herring

Fransk översättning hareng mariné

Italiensk översättning aringa sottaceto, arringa marinata

Tysk översättning eingelegter Hering

Spansk översättning arenque en escabeche

Inlagd sill är gammal konserveringsmetod och klassisk svensk husmans­kost. Från att förr ha varit fattigmansmat är inlagd sill numera lite av en lyxvara och ett måste till högtider som midsommar, jul och påsk. Vanligtvis används islandssill (läs mer > Sill och strömming). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: I Bohuslän på svenska västkusten var sillfisket den huvudsakliga näringen och där byggdes också många sillfabriker upp. På Klädesholmen intill Tjörn har man hanterat sill sedan mitten av 1700-talet och där finns en handfull fabriker kvar.

  • Smak: Det finns många smakvarianter av inlagd sill att köpa - matjes, löksill, dillsill, senapssill, sherrysill, tomatsill, salt sill med flera. Matjes har speciell kultstatus, läs mer > Matjessill.
  • Alternativ vara: Heminlagd sill. Se recept > Sillrätter.
  • Försäljning/säsong: Året om som kylkonserv.
  • Förvaras kall i kylskåp. Lång hållbarhet, oöppnad förpackning cirka ett halvår. Se förpackning.

Heminlagd sill: Det är viktig att inläggning sker på rätt sätt, annars kan farligt gift utvecklas (Clostridium botulinum), Läs mer > Så läggs fisk in.

Inläggningssill (5-minutersill) är färdig, urvattnad salt islandssill inlagd i ättikslag (1-2-3-lag). Finns att köpa i handeln. Rekommenderas för heminläggning med egen smaksättning.

Inlagd strömming (ättikströmming) är stekt strömming eller sill som lagts in i ättika och socker med lök och kryddor, som sedan fått "dra" i ett par dagar. Färdig inlagd strömming finns vanligtvis att köpa i dagligvarubutiker. Lägg in själv, se recept > Ättiksströmming, inlagd strömming.


SÅ ANVÄNDS INLAGD SILL

Inlagd sill är klassisk smårätt/förrätt, på smörgåsbordet eller på smörgås, till helger som jul, påsk och midsommar.

Salt sill är en utmärkt sommarrätt med dilldoftande färsk potatis, gräslök och gräddfil. Stekt salt sill är också en klassiker, se recept > Stekt saltsill med löksås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08

Läs mer

Så läggs fisk in

Lutfisk

Matjessill

Sillar

Recept med Färdig inlagd sill

Det finns 70 recept med Färdig inlagd sill