Färdig sillsallad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig sillsallad

(sillsallad = inlagd sill med potatis, rödbetor, äpple, gurka, lök, gräddfil med mera)

Engelsk översättning herring salad = pickled herring with potatoes, beets, apple, cucumber, onion, sour cream

Fransk översättning salade hareng = hareng mariné avec pommes de terre, betteraves, pomme, concombre, oignon, crème fraiche

Italiensk översättning insalata di aringhe = aringa in sottaceto, con patate, barbabietole, mela, cetriolo, cipolla, panna acida

Tysk översättning Heringssalat = eingelegter Hering mit Kartoffeln, Rüben, Apfel, Gurke, Zwiebel, Sauerrahm

Spansk översättning ensalada arenque = arenque en escabeche con papas, remolacha, manzana, pepino, cebolla, crema agria

Sillsallad är en blandning av hackad inlagd sill uppblandat med potatis, rödbetor, äpple, gurka, lök, gräddfil med mera. Sillsallad förekommer färdiglagad att köpa i butik, men sillsallad kan enkelt tillredas hemma. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Sillsallad lagades redan i mitten av 600-talet men innehöll ursprungligen samma mängd kall kokt eller stekt kött som sill och utan eller med ringa mängd äpple eller rödbetor (och potatis). Sillsallad finns med i de flesta av våra klassiska kokböcker men med högst skiftande ingredienser, dock inte i Cajsa Wargs kokbok. I Charles Emil Hagdahls Kok-Konsten ingick ostron (källa: J-Ö Swahn Mathistorisk uppslagsbok). 1800-talets Fattigsverige hade inte överlevt om inte sill och potatis hade funnits, så att blanda rester av dem båda på olika sätt var naturligtvis helt naturligt.


SÅ ANVÄNDS SILLSALLAD

Sillsallad brukar inte ätas vare sig som huvudrätt eller som tillbehör, utan som en smårätt tillsammans med annat från julbord och smörgåsbord. Dock under årens gång allt mer sällsynt förekommande.  

Tore Wretman i Svensk Husmanskost 1967: "När jag skall ta för mig på julsmörgåsbordet går jag alltid först rakt på sillsalladen. Den är för mig viktigaste jämsides med kryddsillen, leverpastejen och skinkan. Anledningen till denna förkärlek är inte bara sillsalladens festliga mörkröda färg utan framför allt den friskhet som så väl behövs bland allt det feta". Se hans recept > Klassisk sillsallad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

Läs mer

Tore Wretman 1916–2003

Charles Emil Hagdahl 1809-1897

Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769

Recept med Färdig sillsallad

Det finns 4 recept med Färdig sillsallad