Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hönsfond koncentrerad
(hönsbuljongtärning, hönsfond, kycklingbuljongtärning, kycklingfond)
glace de poule, fumet de poule
Koncentrerad hönsfond (kycklingfond) är ett koncentrat av en hönsfond, som i sin tur är ett koncentrat av en hönsbuljong (läs mer > Om buljong och fond). Fonden kokas ner till trögflytande vätska (fr. glace de poule). Förekommer också som extrakt i pulverform eller tärning (fr. fumet de poule). En koncentrerad fond späds med vatten eller annan vätska till önskad smakstyrka och används sedan som en fond.
Koncentrat i handeln: Få hushåll kokar numera buljong och fonder, även om det är ganska enkelt att göra (läs mer > Hönsbuljong, hönsfond). I stället kan man köpa industriellt tillverkade koncentrat i butikerna som ersättning för originalen. De finns både i trögflytande form (benämnd "fond") och som extrakt i form av pulver eller tärning ("hönsbuljongtärning").
- Smak: Smak av höns/kyckling, stark sälta. De flytande koncentraten anser Kockskolan ger godare smak än tärningarna. Ingendera ger dock lika god smak som en väl hemlagad fond.
- Alternativ vara: Saknar man hönsfond går det oftast bra att välja kalvfond i stället och tvärtom.
- Försäljning: Säljs allmänt som täring eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar och tärningarna benämns "buljong".
- Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp. Generellt mycket lång hållbarhet.
Kvalitetförbättring: Hönsbuljong av tärning/flaska kan förbättras med finhackad lök, morötter och selleri tillsammans med torrt vitt vin, ett par persiljekvistar, lagerblad och en nypa timjan. Låt sjuda i 30 minuter. Sila och smaka av.
SÅ ANVÄNDS KÖPT KONCENTRERAT
Köpta koncentrat spädes med vatten och används som hemlagad fond till soppor, spad i grytor, till såser, köttgelé och som smaksättare av mat. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta.
Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en fond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09
Läs mer
Recept med Hönsfond koncentrerad
Det finns 101 recept med Hönsfond koncentrerad
-
Risotto med lufttorkad skinka
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Avokado- och zucchinisoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paella Valencia
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Djävulsgryta
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Suan ta tang - sötsur kinesisk köttsoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Parmesanskum (skumsås)
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vårkyckling i apelsinsås
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skånsk brunkål av vitkål
Tid: 1 tim 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan