(hönsbuljongtärning, hönsfond, kycklingbuljongtärning, kycklingfond)
glace de poule, fumet de poule
Koncentrerad hönsfond (kycklingfond) är ett koncentrat av en hönsfond, som i sin tur är ett koncentrat av en hönsbuljong (läs mer > Om buljong och fond). Fonden kokas ner till trögflytande vätska (fr. glace de poule). Förekommer också som extrakt i pulverform eller tärning (fr. fumet de poule). En koncentrerad fond späds med vatten eller annan vätska till önskad smakstyrka och används sedan som en fond.
Koncentrat i handeln: Få hushåll kokar numera buljong och fonder, även om det är ganska enkelt att göra (läs mer > Hönsbuljong, hönsfond). I stället kan man köpa industriellt tillverkade koncentrat i butikerna som ersättning för originalen. De finns både i trögflytande form (benämnd "fond") och som extrakt i form av pulver eller tärning ("hönsbuljongtärning").
Kvalitetförbättring: Hönsbuljong av tärning/flaska kan förbättras med finhackad lök, morötter och selleri tillsammans med torrt vitt vin, ett par persiljekvistar, lagerblad och en nypa timjan. Låt sjuda i 30 minuter. Sila och smaka av.
SÅ ANVÄNDS KÖPT KONCENTRERAT
Köpta koncentrat spädes med vatten och används som hemlagad fond till soppor, spad i grytor, till såser, köttgelé och som smaksättare av mat. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta.
Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en fond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09