Ärtskott

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ärtskott

(ärtskott, ärtgroddar, sockerärtsskott, sockerärtsgroddar)

Latin: Pisum sativum

Engelsk översättning pea sprouts

Fransk översättning pousses de pois

Italiensk översättning germogli del piselli

Tysk översättning Erbsensprösslinge

Spansk översättning brotes del guisante

Ärtskott (ärtgroddar) avser som regel skott från sockerärtan. Det är de torkade gula ärterna som man låter gro. Skotten är spröda, cirka 1o centimeter långa.  Kikärter kan groddas, men de färdiga groddarna bör förvällas några minuter för att avlägsna lektiner (läs mer > Antinutrienter, fytater, lektiner.

  • Smak: Smakrika med karaktär av sockerärtans lätt söta och friska smak.
  • Alternativ:  Solrosskott.
  • Försäljning: Säljs vanligen färsksnittad men kan även förekomma i kruka.
  • Förvaring: i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C. Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt. Ofräscha groddar kastas.

Odla: Skölj några matskedar gula torkade ärter. Lägg dem i en skål och fyll på med 5-dubbel mängd ljummet vatten. Låt stå över natt. Häll bort vattnet och låt dem ligga kvar i burken tills man kan se att de öppnar sig, börjar gro. Det kan ta ett par dagar, skölj dem varje dag i ljummet vatten. Sprid sedan ut dem på en bricka med ett par centimeter tjockt lager jord. Fukta jorden med sprayflaska. Täck med tunn plastfolie för att bevara fukten. Ställ brickan på ljus plats. När fröna börjar växa tas folien bort. Se till att jorden är lätt fuktig, spraya vid behov. Skörda med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm).


SÅ ANVÄNDS ÄRTSKOTT

Ärtskott används på samma sätt som andra groddar och skott, främst i kalla rätter. Man använder hela skott, både blad och stjälk, men inte frörester. Passar som garnityr och i sallader. Hastigt stekt i smör blir det ett utmärkt tillbehör till fisk.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03

Läs mer

Gula spritärter

Odla groddar

Fytinsyra

Recept med Ärtskott

Det finns 14 recept med Ärtskott