glace de lègumes, fumet de lègumes
Koncentrerad grönsaksfond är en koncentrerad ljus buljong/fond som antingen är en trögflytande vätska (fr. glace de lègumes), eller ett extrakt i form av pulver, eller tärning (fr. fumet de lègumes). Koncentrerade fonder finns att köpa i handeln och är ett alternativ för dagens moderna hushåll som sällan kokar fonder.
- Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en buljong/fond. - Smak: Smak av grönsaker, stark sälta.
- Alternativ vara: Saknar man hönsfond går det oftast bra att välja kalvfond i stället och tvärtom.
- Försäljning: Säljs allmänt som täring eller flytande koncentrat. Det finns även ekologisk grönsaksfond. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar.
- Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp.
SÅ ANVÄNDS KONCENTRERAD GRÖNSAKSFOND
Grönsaksfonder har brett användningsområde. Koncentratet späds med vatten och används till kokning av grönsaker, soppor och andra vegetariska rätter, men också vid kokning av fågel, fisk, skaldjur och kalv, vid bräsering, i gryträtter, såser, m.m. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta. Läs mer i avsnitt > Grönsaksbuljong, grönsaksfond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Recept med Grönsaksfond koncentrerad
Det finns 159 recept med Grönsaksfond koncentrerad
-
Rostad paprikasoppa och parmesanchips
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccolisoppa med feta och ägghalvor
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccolisoppa med crême fraiche
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fullmatad pastasoppa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Kikärts- och rotfruktscurry med råris och cashewnötter
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Tomatströmming med potatis
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Pumpasoppa
Tid: 55 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccolisoppa
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Grekisk grön gryta med halloumi
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan