(grönsaksbuljongtärning)
glace de lègumes, fumet de lègumes
Koncentrerad grönsaksfond är en koncentrerad ljus buljong/fond som antingen är en trögflytande vätska (fr. glace de lègumes), eller ett extrakt i form av pulver, eller tärning (fr. fumet de lègumes). Koncentrerade fonder finns att köpa i handeln och är ett alternativ för dagens moderna hushåll som sällan kokar fonder.
SÅ ANVÄNDS KONCENTRERAD GRÖNSAKSFOND
Grönsaksfonder har brett användningsområde. Koncentratet späds med vatten och används till kokning av grönsaker, soppor och andra vegetariska rätter, men också vid kokning av fågel, fisk, skaldjur och kalv, vid bräsering, i gryträtter, såser, m.m. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta. Läs mer i avsnitt > Grönsaksbuljong, grönsaksfond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.