Engelsk översättning smoked pork loin

Fransk översättning carré de porc fumé, kassler

Italiensk översättning carne di manzo salata

Tysk översättning Kasseler, Kassler

Spansk översättning solomillo de cerdo ahumado

Kassler är lättrimmat benfri kotlettrad (ytterfilé) av gris, som varmröks i hög fuktighet i 65-70°C (basturökts). Köttet pressas till cylinderform. I Danmark benämnd "hamburgerryg" (hamburgerrygg), ett namn som även förr fanns i Sydsverige (läs mer > à la Hamburg, hamburgare). Kotlettbacon är en variant av kassler, fast inte pressad och skivad (läs mer > Kotlettbacon). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

Namnets ursprung är oklart. Antingen är det efter en slaktare Cassel i Berlin på 1800-talet, eller uppkallat efter staden Kassel i Nordtyskland. En tredje teori är att namnet härletts från franskans casserole (kastrull) i vilken den kan ha tillagats. I början av 1700-talet var cirka 20% av Berlins invånare franska hugenotter.

  • Köttkvalité: Köttet är mört (mörhet 4 av 5, läs mer > Möra kött). Svensk kassler är oftast inte rökt på klassiskt vis utan kokt smaksatt med rökarom (läs mer > Om rökning).
  • Smak: Salt med lätt röksmak. Obetydlig marmorering (1 av 5, läs mer > Om kött)
  • Alternativ vara: Kotlettbacon, rökt skinka.
  • Försäljning: Kassler (rökaromkokt) i bit förekommer i de flesta butiker, även om valalternativen är få. Varmrökt förekommer ibland.
  • Jämförpris: Mycket låg/lågt för att vara köttvara. Rökaromvara 75-100 kr/kg. Varmrökt och ekologisk 100-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. God hållbarhet, en vecka eller mer. Se förpackning.

Hälsa, näring: Kassler (rökaromkokt) är magert kött med låg fetthalt vanligen runt 5%. Proteinhalt runt 20%, vattenhalt 70-75% och salthalt 2-3%. Energi 120-130 Kcal/100g. Näringsvärdena i SLV:s databas är underskattade jämfört med verklighetens butikskassler, energi 106 Kcal, fett 2%, protein 21%, vatten 72% och salt 4%. För kassler rökt på klassiskt sätt är värdena högre, till exempel 235 Kcal/100g, fetthalt 16%, protein 25%, vatten 55% och salt 4%.


SÅ ANVÄNDS KASSLER


Skivad kassler kan ätas kall till exempel på smörgås, eller uppvärmd, till exempel lättstekt (bräckt) i panna. Passar tärnad i pytt i panna, grytor och liknade sätt. Kort tillagningstid. Den rökta kanten kan ätas, men är lite svårtuggad och skärs ofta bort. Kassler är sig salt och behöver inte saltas mer vid tillagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

Läs mer

á la Hamburg, hamburger

Kotlettrad, fläskkotlett

Om rökning

Om kött

Om prisjämförelser

Kotlettbacon

Recept med Kassler

Det finns 24 recept med Kassler