Rostad eller grillad vitlök

Foto: Film: Tastemade, roast garlic

Rostad eller grillad vitlök

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vitlökshuvud hel

4.0 

styck

Olivolja

4.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Alternativ:

 

Elefantvitlök

 

 

Rosmarin färsk

 

 

Timjan färsk

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 124

GBR (GI) / port: 6

Recept: 496 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 58 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitlökshuvud hel 4.0 styck 70%

Olivolja 4.0 tsk 30%

Salt och peppar 0%

Aluminiumfolie %

 

Alternativ:

Elefantvitlök %

Rosmarin färsk 0%

Timjan färsk 0%

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Tastemade" under bilden.

  1. Värm upp ugnen på 200°C.
  2. Skär av den spetsiga ovansidan så att lökklyftorna exponeras. Har man tillgång till elefantvitlök kan den användas (se kommentar). Lägg löken i ugnsfast form eller i en muffinsform.
  3. Häll matolja på löken, fyll hålen. Krydda med salt och peppar. Även med rosmarin eller timjan om så önskas. Täck ytan med folie. Gör foliepaket om löken skall grillas.
  4. Ställ in i ugnen eller lägg paketen på grillen i 30-40 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna. Kläm ut lökklyftorna ur löken (se filmen) eller pilla ut dem med en smal kniv.
  6. Löken är god att ätas som den är på en rostad smörgås som i filmen eller som tillbehör till mat eller mosad som smaksättare. Passar på bakad potatis med gräddfil eller mixad med parmesan.

Kockens kommentar

Elefantvitlök är som en stor vitlök men inte lika "klyftig" och har mildare smak. Läs mer, klicka på ingrediensen. 

Alternativ

Ugnsbakad hel lök

Ugnsstekt sockerglaserad lök

Bräserad glaserad smålök

Fler recept inom Grönt i ugn

Liknande recept som Rostad eller grillad vitlök