Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 220

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Parmesan 200.0 gram 47%
Smör helst osaltat 50.0 gram 24%
Vetemjöl 0.7 dl 10%
Mjölk 5.0 dl 20%
el. grädde 0%
Smaksättningsalternativ:
Pecorinoost 0%
Muskot riven 0%
Kockskolan:
Om snittar, kanapéer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Finriv parmesan, så fint som möjligt.
- Béchamel: Koka upp mjölk i kastrull, men akta så att den inte kokar över. Får inte heller brännas i botten. Ta av från plattan.
- Smält smör i kastrull. Osaltat smör är att föredra eftersom osten är tydligt salt. Vispa ner mjöl, lite i taget till en slät och fin bottenredning. Minska mjölmängden om rinnig sås önskas.
- Tillsätt varm mjölk, lite i taget till jämn sås under vispning. Låt såsen sjuda på låg värme en liten stund så att den tjocknar.
- Parmesansås/kräm: Rör ner parmesan, snabbt så att den blandas ut väl i såsen. Koka lite till om såsen önskas som kräm. För extra smak kan en del av parmesanen bytas ut med pecorino. Riven muskot eller varför inte lite tryffel är också smakförhöjare. Hållbar i kyl 3 dagar.
- Passar till kanapéer (läs mer > Om snittar, kanapéer) och andra aptitretare, som dippsås eller tillbehör till kötträtter, pasta, risotto och kan ingå i en matpaj som fyllning.
Kockens kommentar
Crema al parmigiano är en béchamelsås (vit grundsås) med riven parmesan. I Sverige är parmesankräm vanligen riven parmesan blandat med crème fraiche. En kall kräm. Läs mer om parmesan, klicka på ingrediensen.Passar till
Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser
Liknande recept som Crema al parmigiano, parmesansås/kräm
-
Béchamel, vit grundsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce soubise, vit löksås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce crémeuse au beurre et au citron, krämig citronsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hjemmelaget sandefjordsmør, hemlagad sandefjordssås till fisk
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wasabigräddsås till grillat
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan