Crema al parmigiano, parmesansås/kräm

Foto: Cookist, crema al parigiano

Crema al parmigiano, parmesansås/kräm

Lägg till ingredienser

Antal dl: 7

Parmesan

200.0 

gram

Smör helst osaltat

50.0 

gram

Vetemjöl

0.7 

dl

Mjölk

5.0 

dl

el. grädde

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Pecorinoost

 

 

Muskot riven

 

 

Tryffel konserverad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om snittar, kanapéer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 220

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 15%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 108 gram)

Ingredienser

Visa:

Parmesan 200.0 gram 47%

Smör helst osaltat 50.0 gram 24%

Vetemjöl 0.7 dl 10%

Mjölk 5.0 dl 20%

el. grädde 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Pecorinoost 0%

Muskot riven 0%

Tryffel konserverad 0%

 

Kockskolan:

Om snittar, kanapéer > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Finriv parmesan, så fint som möjligt.
  2. Béchamel: Koka upp mjölk i kastrull, men akta så att den inte kokar över. Får  inte heller brännas i botten. Ta av från plattan.
  3. Smält smör i kastrull. Osaltat smör är att föredra eftersom osten är tydligt salt. Vispa ner mjöl, lite i taget till en slät och fin bottenredning. Minska mjölmängden om rinnig sås önskas. 
  4. Tillsätt varm mjölk, lite i taget till jämn sås under vispning. Låt såsen sjuda på låg värme en liten stund så att den tjocknar.
  5. Parmesansås/kräm: Rör ner parmesan, snabbt så att den blandas ut väl i såsen. Koka lite till om såsen önskas som kräm. För extra smak kan en del av parmesanen bytas ut med pecorino. Riven muskot eller varför inte lite tryffel är också smakförhöjare. Hållbar i kyl 3 dagar.
  6. Passar till kanapéer (läs mer > Om snittar, kanapéer) och andra aptitretare, som dippsås eller tillbehör till kötträtter, pasta, risotto och kan ingå i en matpaj som fyllning.

Kockens kommentar

Crema al parmigiano är en béchamelsås (vit grundsås) med riven parmesan. I Sverige är parmesankräm vanligen riven parmesan blandat med crème fraiche. En kall kräm. Läs mer om parmesan, klicka på ingrediensen.

Passar till

Rigatoni con crema di parmigiano, rörpasta med parmesansås

Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser

Liknande recept som Crema al parmigiano, parmesansås/kräm