Lägg till ingredienser

Antal: 40

Vetemjöl

9.0 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Smör rumsvarmt

500.0 

gram

Kesella naturell

500.0 

gram

 

Fyllning:

 

Plommonsylt

5.0 

dl

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Florsocker

1.0 

dl

 

Alternativ:

 

Sylt

 

 

Gelé

 

 

Fikon

 

 

Ädelost

 

 

Nötter

 

 

Mandelspån

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Degsporre >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 347

Kcal / portion: 192

GBR (GI) / port: 3

Recept: 7677 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 21%

Kolhydrater: 33%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 55 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 9.0 dl 25%

Bakpulver 2.0 tsk 0%

Smör rumsvarmt 500.0 gram 47%

Kesella naturell 500.0 gram 10%

 

Fyllning:

Plommonsylt 5.0 dl 14%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Florsocker 1.0 dl 3%

 

Alternativ:

Sylt 0%

Gelé 0%

Fikon 0%

Ädelost 0%

Nötter 0%

Mandelspån 0%

 

Kockskolan:

Om smördegsbakelser > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Tillagning (1 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Syster Pysslofant" under bilden.

  1. Deg: Blanda mjöl med bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och krama samman med fingrarna till en deg. Tillsätt kesella och arbeta samman till en smidig deg. Plasta in degen och låt vila i kylen över natt.
  2. Fyllning enligt eget önskemål till exempel plommonsylt, eller skivad fikon med ädelost som i filmen.
  3. Dag 2: Förvärm ugnen på 225°C.
  4. Arbeta med en eller två plåtar i taget (8 st/plåt). Kavla ut degen tunt på mjölat bord (0,3 mm) till en platta 20x40 cm (= färsk färdig smördeg). Lägg resten av degen tills vidare i kylskåpet, gäller speciellt för smördeg (eller i frys 2-3 månader). Restbitar kan blandas med degen, vilket inte gäller för smördeg.
  5. Sporra eller skär ut med vass kniv fyrkanter 10x10 cm (8 st). Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  6. Sporra/skär också fyrkanterna från hörnen in mot mitten, men inte ända in utan spar ytan där fyllningen skall ligga.
  7. Fyllning: Lägg ett par matskedar fyllning i mitten. Vik varannan flik in över fyllningen. Nyp ihop toppen så att degen fäster i varandra.
  8. Garnera: Vispa upp ägg eller äggvita och pensla stjärnorna. Äggsmeten fungerar också som klister när man nyper ihop degen. Garnera med hackade nötter eller mandelspån om så önskas.
  9. Grädda bakverken gyllenbruna i cirka 10 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna helst på galler. Pudra med florsocker. Gör nästa plåt på avsvalnad plåt. Serveras nygräddade.

Kockens kommentar

Den traditionella finska julstjärnan har väckt debatt efter andra världskriget om stjärnan representerade Hitlers hakkors, men julstjärnan bakades långt före kriget. Julbakverket blev särskilt populärt i finska högreståndshem efter 1850. Dess ursprung kan vara Sverige, England eller Frankrike, men det är osäkert. Cajsa Warg omtalar receptet 1755 i sin kokbok. Dess franska motsvarighet bakas på mördeg och benämns Molin, eller på svenska Vindmölla (se dito recept). Läs mer > Om smördegsbakelser.

Svastikan ("hakkorset") är för övrigt en gammal symbol för lycka i många länder och populär i Finland redan under järnåldern. Symbolen ingick i finska flygvapnets symbol 1918-1945, för att det var den svenske greven Eric von Rosens symbol och den som skänkte ett flygplan till stöd för "de vita" i inbördes­kriget 1918. Den ingår för övrigt på finska president­flaggan.

Alternativ

Molin, vindmölla

Fler recept inom Bakelser

Liknande recept som Finska julstjärnor