Krokantårta, klassisk bröllopstårta

Foto: Pressens bild 19 juni 1976

Krokantårta, klassisk bröllopstårta

Lägg till ingredienser

Antal: 1

Mandelmassa färdig

800.0 

gram

Äggvita

3.0 

styck

 

Tårtbotten:

 

Vetemjöl

2.0 

dl

Smör

100.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Strösocker

3.0 

dl

Sprits och tyll >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Kristyr:

 

Florsocker

4.0 

dl

Äggvita

1.0 

styck

Citronjuice

1.5 

tsk

 

Garnityr:

 

Marsipanros

 

 

Så tillreds kristyr >

 

 

Om mördeg >

 

 

Om mandelkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 409

Kcal / portion: 7460

GBR (GI) / port: 141

Recept: 7460 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 15%

Kolhydrater: 61%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 1822 gram)

Ingredienser

Visa:

Mandelmassa färdig 800.0 gram 49%

Äggvita 3.0 styck 1%

 

Tårtbotten:

Vetemjöl 2.0 dl 6%

Smör 100.0 gram 10%

Strösocker 1.0 dl 5%

Ägg 1.0 styck 1%

 

Tillbehör:

Strösocker 3.0 dl 15%

Sprits och tyll > %

Bakplåtspapper %

 

Kristyr:

Florsocker 4.0 dl 13%

Äggvita 1.0 styck 0%

Citronjuice 1.5 tsk 0%

 

Garnityr:

Marsipanros 0%

Så tillreds kristyr > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Om mandelkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 12 tim )

En krokantårta förbereds i god tid. Den kan stå klar ett dygn eller två i förväg. Är det första gången bör man dessutom rita mallar och provlaga åtminstone några bitar. Det svåra är att få till en riktigt snyggt torn med dekorationer av marsipanrosor och annat. En fin bröllopstårta består av tre nivåer som på bilden ovan. Dessutom av marsipanrosor (20 st) och ett bröllopspar i toppen. Som mellanlägg kan man ha runda skivor av något slag (på bilden spegelglas), eller baka hårda mördegsbottnar. En krokantårta är en fin present till brudparet av någon som är händig.
 

  1. Mallar: För att göra en krokantårta behövs mallar uppritade på bakplåtspapper så att olika delar blir lika stora och passar att fogas ihop. Bilden ovan består av 4 "8:or/S" överst och 6 bågvalv vardera i de två undre nivåerna i två storlekar. En mindre tårta i två nivåer kan bestå av 8 ringar i botten à 6 cm och 6 stycken utdragna 8:or/S ovanpå. Rita upp mallar på bakplåtspapper för alla delar.
  2. Deg: Ingrediensmängderna avser liten tårta. Dubbla mängden om stor tårta bakas. Riv mandelmassa och blanda den med äggvita till fast smet.
  3. Spritsa ut smeten på pappersmallarna. Använd en lite grövre tyll, strängen skall vara cirka 1,5 centimeter tjock. Spritsa hela figurer utan avbrott för att inte få svaga delar i konstruktionen. Låt figurerna torka på pappet i minst 3 timmar, helst över natt.
  4. Grädda i omgångar mitt i ugn 175ºC i cirka 15 minuter tills degen fått lite färg. Helst så att undersidan inte blir för bränd. Ta ut och låt kallna ordentligt.
  5. Mördegsbotten: Blanda ingredienserna väl. Kavla ut degen till 0,5 centimeter tjock och skär ut rundlar med hjälp av tallrikar. Gräddas mitt i ugn 200ºC i 15-20 minuter till fin färg och fast konsistens. Låt kallna ordentligt.
  6. Kristyr: Vispa samman ingredienserna till kristyr. Den skall vara fast men spritsbar (läs mer > Så lagas kristyr). Man kan spritsa figurerna i förväg, eller bara skarvarna när tårtan satts ihop som på bilden ovan. Kristyren måste torka i två timmar.
  7. Sammansättning: Smält socker i en stekpanna tills simmig och brunfärgad. Doppa figurerna där de skall fästa samman och bygg ihop de olika planen stående på bakplåtspapper. Fäst sedan planen på mellanlägg och serveringsfat. Var försiktig. Går något sönder limmas de ihop med smält sockret.
  8. Dekoration: Tillverka marsipanrosor (se separat recept via länk nedan). Vill man skoja till det kan man sätta dit andra marsipanfigurer till exempel ett får om bruden är ett lamm och en gris om brudgummen är ett svin.
  9. Servering: Tårtan är en fin dekoration som brukar stå framför brudparet på middagen. Till kaffet avses gästerna bryta bitar av tårtan efter det att brudparet tagit varsin bit.

Kockens kommentar

Krokandeg är i praktiken detsamma som mandelkaksdeg. Läs mer > Om mandelkakor.

Krokantårta är klassiskt bakverk på bröllop och fina tillställningar. Särskilt populärt i slutet av 1800-talet, men förekom långt tidigare. Sockerbagare Bluume bakade en sådan 1692 till Karl XI:s regeringstillträde. Den var dock tillagad av dragant, en främre orientalisk växtsaft och mer avsedd som dekoration än att ätas. Krokankaka bakas på mandelkaksdeg (läs mer > Om mandelkakor). Vår nuvarande kung hade krokantårta på sitt bröllop 1976 med Silvia (bild ovan). I Norge och Danmark har man i stället Kransekage tillagad av mandelmassa som bröllopstårta. Se dito recept via länk nedan.

Alternativ

Forma marsipanrosor

Kransekage

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Krokantårta, klassisk bröllopstårta