Klassisk oxsvanssoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk oxsvanssoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxsvans med ben

1.2 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Vatten till soppa

1.5 

liter

Matfett till ugnsform

 

 

 

Sås:

 

Rött vin

1.0 

liter

Kalvfond koncentrerad

4.0 

msk

el. buljongtärning

 

 

Strösocker

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

5.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas oxsvans >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 680

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2722 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 2%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 863 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxsvans med ben 1.2 kilo 49%

Gul lök 1.0 styck 2%

Morot 2.0 styck 3%

Vatten till soppa 1.5 liter 0%

Matfett till ugnsform 0%

 

Sås:

Rött vin 1.0 liter 28%

Kalvfond koncentrerad 4.0 msk 3%

el. buljongtärning 0%

Strösocker 1.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 5.0 styck 12%

 

Kockskolan:

Så lagas oxsvans > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Tillagning (4 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smöra en ugnsplåt och lägg på svanskotorna. Stek dem i ugnen i 45-60 minuter.
  3. Skala och grovhacka lök och morötter. Lägg i en gryta/kastrull med vatten. Koka upp och lägg i oxsvansbitarna. Vattnet skall täcka köttet.
  4. Låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
  5. Skala och koka potatis.
  6. Plocka av köttet från benen. Sila buljongen.
  7. Lägg tillbaka köttet i buljongen. Tillsätt rödvin, kalvfond och socker. Låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter. Smaka av.

Kockens kommentar

I stället för att ugnsbryna kotorna kan man steka dem i stekpanna med smör. Stek i omgångar på halvhög värme. Om man inte bryner köttet innan kokning, bör kokspadet skummas av ordentligt.

Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.

Alternativ

Oxsvanssopaa med vitlökskrutonger

Oxsvansragu

Kryddstark bräserad oxsvans

Oxsvans tagine

Fler recept inom Klassiska soppor

Liknande recept som Klassisk oxsvanssoppa