Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 680

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2722 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 2%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxsvans med ben 1.2 kilo 49%
Gul lök 1.0 styck 2%
Morot 2.0 styck 3%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Sås:
Rött vin 1.0 liter 28%
Kalvfond koncentrerad 4.0 msk 3%
Strösocker 1.0 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 5.0 styck 12%
Kockskolan:
Så lagas oxsvans > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smöra en ugnsplåt och lägg på svanskotorna. Stek dem i ugnen i 45-60 minuter.
- Skala och grovhacka lök och morötter. Lägg i en gryta/kastrull med vatten. Koka upp och lägg i oxsvansbitarna. Vattnet skall täcka köttet.
- Låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
- Skala och koka potatis.
- Plocka av köttet från benen. Sila buljongen.
- Lägg tillbaka köttet i buljongen. Tillsätt rödvin, kalvfond och socker. Låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter. Smaka av.
Kockens kommentar
I stället för att ugnsbryna kotorna kan man steka dem i stekpanna med smör. Stek i omgångar på halvhög värme. Om man inte bryner köttet innan kokning, bör kokspadet skummas av ordentligt.
Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska soppor
Liknande recept som Klassisk oxsvanssoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk nässelsoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Svensk klassisk ärtsoppa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis- och rotfruktssoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödbetssoppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Morotssoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lök- och potatissoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan