Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 641

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2565 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxsvans med ben 1.2 kilo 52%
Smör normalsaltat 2.0 msk 7%
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Vitlök torkad 4.0 klyftor Äts ej
Morot 1.0 st stor Äts ej
Rotselleri 200.0 gram Äts ej
Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Rosmarin 1.0 kvist Äts ej
Timjan 1.0 kvist Äts ej
Vatten 1.5 liter 0%
Kalvbuljongtärning 3.0 styck 1%
Rött vin 3.0 dl 9%
Tillbehör:
Morot 1.0 styck 1%
Palsternacka 1.0 styck 3%
Rotselleri 200.0 gram 2%
Blekselleri 2.0 stjälkar 0%
Formfranska 4.0 skivor 8%
Olivolja 0.5 dl 15%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Salt 0%
Kockskolan:
Så långkokas kött > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Tvätta oxsvanskotorna i kallt vatten. Torka av. Skala och grovskär soppkokets rotsaker och lök.
- Bryn oxsvansbitarna ordentligt runt om i en stor tjockbottnad kastrull med smör på medelhög värme. Bryn i omgångar och lägg åt sidan.
- Bryn även rotsaker och fräs lök så att även de får färg.
- Koka samtidigt upp vatten med buljongtärningar.
- Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt vin, timjan, rosmarin och pepparkorn. Häll den kokande buljongen över köttet så att det precis täcker.
- Koka upp och låt soppan sedan sjuda under lock på svag värme i cirka tre timmar, tills köttet släpper från benet och känns mört.
- Krutonger: Sätt ugnen på 200°C. Tärna bröd. Finhacka vitlök. Blanda vitlök med olja och häll det över brödtärningar i en ugnsform. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter tills brödet är krispigt.
- Skala och tärna tillbehörsrotsakerna.
- Lyft upp köttet ur grytan. Rensa kött från ben. Lägg åt sidan.
- Sila buljongen. Koka rotsakerna i buljongen cirka 15 minuter.
- Tillsätt köttet och servera soppa med krutonger.
Kockens kommentar
Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.Alternativ
Fler recept inom Köttsoppa
Liknande recept som Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger
-
Klassisk köttsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salta bitens köttsoppa, Uppsalasoppa, Uppsalastuvning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gulasch, gulaschsoppa, klassisk ungersk köttragu, köttsoppa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skotsk lammsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk oxsvanssoppa
Tid: 4 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltsoppa av köttrester
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolisoppa med chorizo
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan