Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 221

Kcal / portion: 1046

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4184 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 17%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sik hel urtagen 1000.0 gram 18%
Citron juice+fruktkött Äts ej
Rosmarin färsk Äts ej
Matolja till pensling 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 13%
Majonnäs äkta 4.0 dl 65%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Kapris 4.0 msk 0%
Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%
Chiliflingor 1.0 krm 0%
Svartpeppar 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Receptet är tillagat av Patrik Arneke, Smaka & Se (klicka på Patrik under bilden > hemsidan). Han serverar fisken med "Marinerade medelhavsgrönsaker under olivolja" och en "Vitlöks- och kaprismajonnäs" som måste tillagas i förväg, gärna dagen innan. Se dessa recept via länk nedan. Kockskolan har här valt en förenklad variant.
- Majonnäs: Skala vitlök. Repa rosmarinkvistar från stammen. Hacka vitlök, rosmarin, kapris och chiliflingor mycket fint, helst i matberedare. Blanda med majonnäs.
- Förbered: Tag ur fisken, skölj den ren inuti. Fjälla skinnet.
- Salta och peppra fisken invändigt.
- Skiva citronen tunt och lägg några skivor av citron samt en kvist rosmarin i fiskarnas buk. Låt ligga att marinera 1 timme.
- Värm upp klotgrillen så att du har riktigt fin glöd.
- Skala och koka potatis.
- Grilla: Pensla fiskarna med lite olivolja och lägg dem samtidigt på grillen. Lägg på locket men låt spjällen vara öppna.
- Grilla i cirka 10 minuter och vänd sedan försiktigt på fiskarna. Det är lätt att skinnet fastnar i gallret.
- Grilla ytterligare cirka 15 minuter under lock.
- Lyft över på serveringsfat och tranchera/rensa fisken vid bordet.Det vita fina fiskköttet är utomordentligt gott och även det brynta fiskskinnet ger karaktär åt rätten.
Kockens kommentar
Patrik: När jag besöker Åland brukar jag försöka köpa färsk sik och den får gärna vara hel så att jag själv kan bestämma hur fisken skall styckas och tillagas. Sik äter vi oftast rökt och visst är det underbart gott. Jag vill också rekommendera siken som en fisk att steka, koka och grilla. Här en anrättning med anslag från medelhavet och på detta vis smakar sik gudomligt gott. I glaset serveras en mogen Bourgogne Aligoté.Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Halstrad sik med citron och rosmarin
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan