Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 536

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2145 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lutfisk urvattnad 1.5 kilo 19%
Salt 2.0 msk 0%
N/A
Gösfilé 200.0 gram 8%
Ägg 1.0 styck 3%
Äggvita 1.0 styck 1%
Vispgrädde 2.0 dl 34%
Salt 0.5 tsk 0%
Kryddpeppar mald 1.0 krm 0%
N/A
Gröna ärter frysta 300.0 gram 10%
Schalottenlök finhackad 2.0 msk 0%
Smör normalsaltat 40.0 gram 14%
Strösocker 1.0 krm 0%
Grönsaksfond konc. 6.0 msk 12%
Kockskolan:
Om pudding > Äts ej
Skapat av: Lutfiskens vänner
Kock: Werner Vögeli
Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )
- Blötlägg lutfisk i rikligt med kallt vatten ett dygn. Byt vatten några gånger. Koka lutfisken i mikro eller ugn på vanligt sätt. Den skall vara vit och mjäll, när den är färdig. Plocka bort eventuella ben. Skär bort skinnet.
- Skär gösfilé i små bitar. Salta. Mal fiskbitarna mycket fint i matberedare. Häll i ägg och äggvita på slutet. Kör några varv så att äggen blandas väl med färsen. Häll färsen i en bunke. Låt den stå i kylen minst 15 minuter.
- Häll i hälften av grädden litet i taget medan ni rör om kraftigt med en träslev. Ställ färsen på nytt i kylen i 15 minuter. Rör i resten av grädden.
- Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm. Blanda färsen med den kokta lutfisken. Krydda med finkrossad kryddpeppar och några varv vitpeppar från kvarn.
- Smöra portionsformar, 2,5 dl, eller en stor form, cirka 1 l. Häll i smeten. Grädda i vattenbad i - individuella formar i cirka 40 minuter, större formar i 1 timme.
- Fräs schalottenlök mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Blanda i frysta ärter. Salta, peppra och strö över socker. Fräs allt några sekunder. Häll på grönsaks- eller fiskfond. Koka cirka 3 minuter under lock. Kör ärterna i mixer. Det ska bli en tjockflytande sås.
- Stjälp upp de nygräddade puddingarna på tallrikar. Häll såsen runt om.
Kockens kommentar
Jag gräddar puddingen i låg ugnsvärme, dvs 150°C, i 40 minuter för att den inte skall gå upp som en sufflé och sedan sjunka ihop, när den serveras. Jag kan även tänka mig en liknande sås lagad på röda eller gröna linser.Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Lätt och luftig lutfiskpudding
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan