Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 478

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1910 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 2%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Torskhuvud 4.0 st stora 49%
Gräslök 1.0 knippe 1%
Purjolök 1.0 styck 3%
Smör normalsaltat 50.0 gram 19%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 28%
Kockskolan:
Om kropphuvuden > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Rensa purjolök och skär i tunna skivor. Finhacka gräslök. Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär bort gälarna från huvudet. Dela huvud/nacke på längden i två delar. Salta och peppra.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smöra/fetta in en långpanna. Lägg i fiskdelarna med yttersidan nedåt. Strö över gräslök och purjolök.
- Hyvla smör med osthyvel och lägg rikligt på varje fiskhalva. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
Kockens kommentar
Att äta torskhuvud är en klassisk rätt, numera sällsynt förekommande. Huvudet med nacke innehåller dock fint kött. Allmänt kan sägas att kindköttet på fiskar är en delikatess, som de flesta missar att plocka ur efter tillagning. En annan klassiker är "kropphuvuden" vilket är torskhuvuden med bollar av torsklever. Läs mer > Kropphuvuden.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Gratinerade torskhuvuden
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan