Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 202

Kcal / portion: 1224

GBR (GI) / port: 12
Recept: 4898 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lax rimmad lättrökt 400.0 gram 12%
Potatis 1.5 kilo 21%
Gul lök 2.0 st små 1%
Ägg 4.0 styck 5%
Vispgrädde 3.0 dl 22%
Mjölk 3.0 dl 4%
Dill 1.0 knippe 0%
Smör normalsaltat 2.0 msk 4%
Tillbehör:
Smör normalsaltat 200.0 gram 30%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Om pudding > Äts ej
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (1 tim 30 min )
- Koka potatis och skala den när den kallnat. Skiva potatisen. Sätt ugnen på 200ºC.
- Lök: Skala och skiva lök. Fräs den i lite smör i en stekpanna på medelvärme tills den mjuknat och utan att ta färg (3-5 minuter).
- Pudding: Skiva laxen. Hacka dill. Smöra en stor ugnsfast form. Täck botten med potatisskivor. Fördela hälften av löken ovanpå, därefter hälften av laxen och hälften av dillen. Lägg ett nytt lager potatis, lök, lax och dill. Avsluta med ett lager potatisskivor.
- Vispa ihop mjölk, grädde och ägg med lite salt och peppar. Häll blandningen över puddingen och avsluta med några klickar smör. Grädda i ugn i 45-60 minuter tills puddingen känns fast.
- Skirat smör: Smält smör i kastrull utan att bränna. Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret och häll bort det grumliga.
- Servera puddingen med skirat smör och med citronklyftor till. Garnera med dillkvist.
Kockens kommentar
Laxpudding är en klassik rätt populär på 1800-talet och in på 1900-talet, bland annat som ett sätt att tillvarata överbliven kokt lax och potatis. Tidigare kokt lax blir dock lite seg. Det går lika bra med kokt, rökt eller rimmad lax, bara man reglerar saltmängden. Egentligen bör dillen läggas på så sent som möjligt för att behålla sin smak.
Sillpudding: Byter man ut laxen mot salt sill får man en sillpudding.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Laxpudding med skirat smör, eller sillpudding
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan