Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 701

GBR (GI) / port: 13
Recept: 2802 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 600.0 gram 23%
Matfett till stekning 50.0 gram Äts ej
Fettupptag vid stekning 0.5 msk 2%
Om fettupptag > Äts ej
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Ströbröd 2.0 dl 16%
el. vetemjöl 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Mjölk 0.5 dl 1%
Smör 50.0 gram 13%
Tillval:
Lingonsylt rårörda konserv 4.0 dl 24%
Kockskolan:
Så panerar man > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Panera: Häll ströbröd i en plastpåse. Stoppa ner strömming och skaka om. Om strömmingen är torr, blöt den först med lite matolja.
- Häll av potatisvatten och mosa potatisen i kastrullen. Tillsätt mjölk och smör till lagom konsistens och smak. Smaka av med salt och peppar.
- Stek: Hetta upp rikligt med smör i en panna på medelhög värme. Lägg i strömmingen när smöret slutat fräsa och blivit lätt brunt. Sänk värmen något. Stek strömmingen hastigt på var sida (< 30 sekunder), tills de fått lite färg. Salta lätt efter vändning.
- Stek i omgångar och lägg upp strömmingen i en hög på en tallrik allteftersom, så att de håller sig varma. Rengör pannan efter ett par omgången för att avlägsna brända partiklar. Börja om.
- Servera med lingonsylt.
Kockens kommentar
Vitfisk är en ömtålig vara och brukar därför paneras på något sätt. Vanligtvis enkelpanerar man med mjöl för att ge fisken ett skyddande täcke, men här valde vi ströbröd. I detta fall mjuksteker man strömmingen i lite lägre värme för att inte bränna för hårt. Ett annat alternativ är att dubbelpanera fisken (läs mer > Så panerar man). Att steka utan panering var det vanliga förr. Fisken lades på vedspisens häll och blev svartbränd och kallades för "sotare". Se recept via länk nedan.Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Fisken med panering och fettupptag väger tillagad 190 gram per portion, varav panering 18%. Energimängd 283 Kcal, varav 43% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Enkelpanerad strömming helt enkelt
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan