Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2247 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 800.0 gram 38%
Matolja (rapsolja) 1.0 msk 5%
Salt 0%
Aromsmör:
Smör el. margarin 100.0 gram 32%
Dill finhackad 8.0 msk 1%
Citronjuice 2.0 tsk 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 24%
Kockskolan:
Landskapsrätter > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Mjukrör smör med lite salt och citronjuice. Finhacka dill/persilja och rör ner i smöret. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.
- Skölj strömmingen. Lägg i plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga svalt 1 timme.
- Skala och koka potatis.
- Hetta upp en (grill-)panna utan matfett så att den ryker. Halstra strömmingen till brunsvart färg och så att den får blåsig yta. Vänd (dock inte för tidigt, skinnet lossnar).
- Ta ut smöret och skiva. Servera.
Kockens kommentar
Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig. Därav namnet. Sotare har av ICA Buffé utnämnts till Gästrikslands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill
Liknande recept som Sotare i panna, klassisk husmanskost
-
Enkelpanerad strömming helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sotare i panna, klassisk husmanskost
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rosanders gräddmarinerade strömming
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsstekt strömming med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Senapspanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fyllda strömmingsflundror
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan