Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 707

GBR (GI) / port: 13
Recept: 2827 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 600.0 gram 23%
Rågmjöl fullkorn 2.0 dl 13%
Smör till stekning 50.0 gram 13%
Salt 0%
Marinad:
Grädde 2.0 dl Äts ej
Äggula 2.0 styck 4%
Senap fransk osötad 1.0 msk 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta Äts ej
Salt och peppar Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Rödlök 1.0 styck 2%
Lingonsylt konserverad 4.0 dl 24%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 4 tim )
- Marinering: Skala och skiva vitlök. Rör samman ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Lägg strömmingsfiléerna i marinaden. Grädden skall täcka helt. Ställ i kylskåp 4-12 timmar.
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Häll rågmjöl med lite salt på en tallrik. Ta ur filéerna ur marinaden. Vik ihop dem och vänd dem i rågmjölet.
- Stek strömmingen i rikligt med matfett på medelhög värme tills den har fått en fin gyllenbrun färg.
- Skala och finhacka rödlök. Mosa potatisen. Tillsätt lite mjölk, smör eller grädde till lagom konsistens. Rör ner löken. Smaka av med salt, peppar.
Kockens kommentar
Måns Rosander, medarbetare i radioprogrammet Meny, avlade sitt kockprov på Operakällaren med detta recept. Han tillförde vitlök och senap till restaurangens klassiska gräddmarinerade strömming.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill
Liknande recept som Rosanders gräddmarinerade strömming
-
Enkelpanerad strömming helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sotare i panna, klassisk husmanskost
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rosanders gräddmarinerade strömming
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsstekt strömming med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Senapspanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fyllda strömmingsflundror
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan