Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 745

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2980 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 600.0 gram 22%
Smör till stekning 70.0 gram Äts ej
Fettupptag vid stekning 0.5 dl 11%
Om fettupptag > Äts ej
Marinad som äts:
Gräddfil 2.0 dl 9%
Senap svensk 2.0 msk 2%
Se kockens kommentar Äts ej
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Ströbröd 1.5 dl 11%
Se kockens kommentar Äts ej
Tillbehör:
Potatis mjölig sort 0.8 kilo 18%
Gräddfil 1.5 dl 7%
Smör 2.0 msk 6%
Gräslök 1.0 knippe 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Smör till maten 4.0 msk 13%
Kockskolan:
Så steks fisk > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Ryck bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Skär gräslök fint. Riv citronskal. Dela citronen i klyftor.
- Marinera: Blanda gräddfil med senap i en stor skål. Lägg i strömmingen och se till att alla sidor täcks med marinad. Låt ligga i en timme.
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Panera: Häll ut ströbröd på en tallrik. Tag upp strömming och lägg ihop till flundror (2 st mot varandra). Vänd i ströbröd. Låt vila en stund så att panyren fäster ordentligt.
- Smält smör som serveras till maten.
- Potatismos: Häll av potatisvattnet. Låt potatisen ånga av. Stöt potatisen grovt tillsammans med gräddfil, smör, gräslök och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Detta gör man innan strömmingen steks, vilket går fort.
- Steka: Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret slutat fräsa och precis börjat bli brunt, läggs strömmingen i pannan, inte alltför trångt. Sänk värmen något. Rätt värme är viktigt. Tillsätt smör då och då. Läs mer > Så panerar man.
- Stek strömmingen någon minut på var sida tills de fått lite färg. Vänd ett par gånger för att få den genomstekt och samtidigt minska risken för svartbränning av panyren. Salta lätt efter sista vändning.
- Stek i omgångar och lägg upp strömmingen i en hög på en tallrik allteftersom, så att de håller sig varma. Rengör pannan efter ett par omgången för att avlägsna brända partiklar.
- Servera så snart som möjligt.
Kockens kommentar
Strömmingsflundra = två filéer med insidan vända mot varandra. Då anses det se ut som en liten flundra (skrubbskädda). Ingredienserna för marinad och panering avser det som fastnar på varan = det som äts. Till marinering och panering behövs större mängder.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Fisken med panering och fettupptag väger tillagad 200 gram per portion, varav panering 31%. Energimängd 324 Kcal, varav 50% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill
Liknande recept som Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
-
Enkelpanerad strömming helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sotare i panna, klassisk husmanskost
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rosanders gräddmarinerade strömming
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsstekt strömming med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Senapspanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fyllda strömmingsflundror
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan