Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 215

Kcal / portion: 655

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gösfilé 600.0 gram 19%
Smör till stekning 2.0 msk 7%
Vitt matbröd 2.0 skivor 6%
Potatispuré:
Mandelpotatis 400.0 gram 11%
Grädde 0.5 dl 7%
Mjölk 0.5 dl 1%
Smör normalsaltat 100.0 gram 28%
Ansjovisfilé konserv 2.0 styck 1%
Gräslök finhackad 3.0 msk 0%
Salt 0%
Äggula confit:
Äggula 4.0 styck 8%
Frityrolja till fritering 4.0 dl 12%
Skapat av: Carlsberg
Kock: Tommy Myllymäki
Tillagning (40 min )
- Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Värm upp grädde och mjölk. Hacka ansjovis och gräslök.
- Låt potatisen ånga av ordentligt. Pressa genom potatispress. Tillsätt smör. Rör ned mjölken till fin krämig konsistens. Precis innan servering tillsätts ansjovis och gräslök. Smaka av med salt.
- Sätt ugnen på 85°C. Värm frityrolja i en form till 80°C. Lägg ned gulorna i oljan med en sked. Låt stå i ugnen cirka 8 minuter. Ta ut formen och låt gulorna ligga i oljan i 10 minuter.
- Tärna bröd. Stek brödet gyllene i smör, häll av på hushållspapper.
- Skär fisk i portionsbitar. Krydda fisk med salt. Hetta upp smör i stekpanna. Lägg i fisken. Stek på medelhög värme fisken gyllene på ena sidan, vänd över till andra sidan och ös fisken med det brynta smöret. Det hela tar cirka 4 minuter. Spara lite av det brynta smöret i pannan till serveringen.
- Tag upp gulorna och salta dem, servera genast till gösen.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Smörstekt gös med ansjovis, ägg och brynt smör
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan