
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Gösfiskar, gös ¤
(gösfiskar, gäddabborre 1. gös 2. volgagös 3. svartahavsgös 4. kanadagös 5. glasögongös, Lektider: isgös, abborrgös, junigös)
Latin: Sander 1. S. lucioperca 2. S. volgensis 3. S. marinus 4. S. canadensis 5. S. vitreus
sander fishes 1. pike-perch 2. Volga pikeperch 3. estuarine perch, sea pikeperch 4. sauger 5. walleye, yellow pikeperch
poissons sandres 1. sandre, sandre doré européen 2. sandre de Volga 3. sandre marin 4. doré noir, sandre canadien 5. doré jaune
pesci lucioperca 1. lucioperca, sandra 2. lucioperca del Volga 3. lucioperca marino 4. lucioperca canadese 5. lucioperca giallo
Zanderfische 1. Zander, Schill 2. Wolgazander, Steinschill 3. Meerzander 4. Kanadische Zander 5. Glasaugenbarsch, Amerikanischer Zander
Sanders 1. lucioperca 2. lucioperca del volga 3. lucioperca marina 4. lucioperca canadiense 5. pez leucoma, pez bizco
Gösfiskar (Sander) är biologiskt ett släkte inom familj Abborrfiskar (läs mer > Abborrar) inom ordning Abborrartade fiskar (se dito). Liksom abborrar lever de i sötvatten (sjöar, vattendrag) och strandnära i bräckt vatten (blandvatten) på norra halvklotet. Gös är mer långsträckt och väger i allmänhet mer än abborrar. De är rovfiskar med vassa tänder och kallas även gäddabborre för sin likhet med gäddor (se dito). Fem varandra snarlika arter är kända.
- Gös, europeisk gös (Sander lucioperca) vanligen kallad gös kort och gott, är hemmahörande i Central- och Östeuropa varifrån den spritts till större delar av Europa från mellersta Norden ner till Svarta havet. Färgen är vanligtvis gråbrun med mörk rygg och ljusare buk, samt mörkare tvärfläckar som är tydligast på unga fiskar. Gösen lever på 2-30 meters djup i långsamt rinnande vattendrag. Den går ofta i stim. Den blir vanligen runt 50 centimeter lång (max 100 cm, 20 kg). Arten anses inte hotad (least concern). Se fiskfakta via länk nedan.
- Volgagös (Sander volgensis) lever i floderna Volga och Ural och i flodmynningarna till Kaspiska Havet, samt i Donau från Wien ner till och med flodmynningen i Svarta Havet. Liknar vanlig gös men är mindre och saknar huggtänder. Färgen är silverglänsande, mörk rygg och ljus buk samt med mörka tvärränder. Maxlängd 40 centimeter, maxvikt 2 kg. Arten anses inte hotad (least concern). Se fiskfakta via länk nedan.
- Svartahavsgös (Sander marinus) lever i flodmynningarna till Svarta och Kaspiska havet. Liknar volgagösen. Arten anses inte hotad (least concern). Se fiskfakta via länk nedan.
- Kanadagös (Sander canadensis) har sitt ursprung i Sankt Lawrensfloden och De stora sjöarna till mynningen i Hudson Bay i Kanada, samt i Mississippifloden ner till Louisiana i USA, varifrån den spritts till andra vattendrag. Det är en rovfisk som gärna uppehåller sig i grumligare vatten. Det är en långsmal fisk som vanligen blir runt 35 centimeter lång (max 76 cm, 4 kg). Färgen är mörkt oliv-gul med mörka fläckar och ljus buk. Karaktäristiskt för arten är den tydligt fläckiga ryggfenan. Arten anses inte hotad (least concern). Se fiskfakta via länk nedan.
- Glasögongös (Sander vitreus) liknar kanadagösen med vilken den ofta förväxlas. Den förekommer i sjöar och vattendrag ner till 30 meters djup i större delen av Kanada och norra USA. Sidorna är brunolivfärgade med gröna och guldgula fläckar varför den också kallas gul jös. Den lever på 0-30 meters djup. Arten anses inte hotad (least concern). Se fiskfakta via länk nedan.
- Kött: Filéandel cirka 50%. Fast fint kött, liknade abborre.
- Fetthalt: Mager fisk, fetthalt < 1%.
- Smak: Milt smakrik.
- Alternativ vara: Abborre.
- Försäljning: Förekommer till och från i butiker i hemländerna.
- Förvaring: Förvaras urtagen och kallt. Hållbar cirka 1 vecka. Kan frysas.
SÅ ANVÄNDS GÖS
Gös är en välsmakande fisk med fast, magert kött, påminnande om abborre. Fisken kokas, steks eller ugnslagas. Stekta filéer är vanligast gärna panerade. Stektid några minuter på var sida.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer
Film: Leif Mannerström lagar gös
Recept med Gösfiskar, gös ¤
Det finns 9 recept med Gösfiskar, gös ¤
-
Gösfilé med remouladesås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabbgravad ingefärsgös
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fisk- och purjogratäng
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rödpanerad gös
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Gösbiff med lökkompott
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grönpanerad gös
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnsbakad gös med primörer och örtsmör
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Smörstekt gös med ansjovis, ägg och brynt smör
Tid: 40 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tommy Myllymäki