Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2784 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Siklöja hel urtagen 1000.0 gram 41%
Vetemjöl 24.0 gram 3%
Smör 4.0 msk 14%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Mjölk 0.5 dl 1%
Vispgrädde 1.0 dl 13%
Smör 1.0 msk 3%
Dill 0.5 knippe 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Vitlökspulver 1.0 tsk 0%
Olivolja 1.0 msk 4%
Tillval:
Strösocker 0%
Kock: Johanna, Delikatessboxen
Tillagning (30 min )
- Potatis: Skala ock koka potatisen mjuk. Pressa eller mosa potatisen (mandelpotatis äts med fördel hel med skal).
- Koka upp grädde och mjölk. Ha i en klick smör i den pressade potatisen och rör om. Häll i den varma gräddmjölken lite i taget tills du har önskad konsistens. Salta och peppra.
- Gremolata: Finhacka dill och riv skal av citron i en bunke. Pressa i citronsaft, tillsätt vitlök och blanda med olivolja. Salta och peppra. Du kan eventuellt ha i en nypa socker.
- Fisk: Skölj siklöjorna i kallt vatten. Salta och vänd i vetemjöl. Stek i rikligt med smör tills de får fin gyllenbrun färg, cirka 2 minuter på var sida.
- Servera med citronklyftor. Garnera med dill.
Kockens kommentar
Siklöja tillagas på samma sätt som sill och strömming, vanligen stekt - "sotad", panerad, halstrad. Se recept > Pannstekt strömming, makrill. Mandelpotatis äts med fördel hel med skal, men kokar lätt sönder. Läs mer > klicka på ingrediensen.Johanna: Att vända löjan i lite mjöl och steka den hel i mycket smör är riktigt gott! En så liten och späd fisk att man inte ens känner benen.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Knaperstekt siklöja
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan