Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 953

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3811 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 18%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Makrill färsk i bitar 700.0 gram 52%
Lag:
Vatten 1.0 liter Äts ej
Ättikssprit 12% 2.0 msk Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Vitpeppar 4.0 korn Äts ej
Kryddpeppar 5.0 korn Äts ej
Salt 1.0 msk Äts ej
Dillstjälkar Äts ej
Sås:
Creme fraiche 4.0 dl 34%
Senap skånsk 0%
Dijonsenap ¤ 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 14%
Kockskolan:
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Kock: Kockskolan x1
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
- Skär fisken i 3-4 centimeter tjocka skivor. Ställ dem tätt bredvid varandra i en kastrull så att de behåller formen.
- Koka upp lag och slå den över så att det täcker fisken.
- Låt fisken sjuda cirka 10 minuter tills fenorna lätt lossnar, varefter fisken får kallna i sitt spad.
- Vispa upp crème fraiche så att den blir fast. Blanda ner senap och smaka av.
- Skala och koka potatis.
Kockens kommentar
Inkokt (= kall) makrill var förr vanligt på smörgåsbordet. Fisken kan också ätas varm, då gärna med pepparrotssås (vit grundsås med riven pepparrot). Skarpsås är ett annat klassiskt tillbehör (se recept via länk nedan). Makrill kan också tillredas som aladåb (kall i stelnad gelé). Läs mer > Inkokning, aladåb.Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan