Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 651

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2605 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Köttfärs (blandfärs) 500.0 gram 37%
Vitkålsblad 14.0 st stora 8%
Långkornigt ris 0.5 dl 6%
Gul lök 1.0 styck 2%
Mjölk el. vatten 2.0 dl 5%
Salt 1.0 tsk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Sojasås 2.0 msk 1%
Sirap ljus 2.0 msk 5%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 21%
Lingonsylt konserverad 2.0 dl 13%
Kockskolan:
Om kål > Äts ej
Om köttfärsrätter > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Koka ris enligt anvisning på förpackning. Låt svalna.
- Koka upp lättsaltat vatten. Skär runt vitkålsstockens nedre del och lossa de yttre bladen. Koka dem i cirka 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Alternativt kokar man hela kålhuvudet, vilket gör det lättare att lossa bladen.
- Sätt ugnen på 170°C.
- Skala och finhacka lök. Blanda ris, färs, lök, mjölk och kryddor. Lägg en matsked smet på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare, eller bind ihop med snöre.
- Bryn dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt. Vänd och stek runt om tills kålytan fått lite färg.
- Lägg över i en ugnsfast form. Späd med lite vatten, tillsätt sirap, soja och kalvfond. Sätt i ugn i cirka 45 minuter. Ös några gånger.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Skysås: Sila skyn från grytan. Värm upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda i stärkelsemjöl om en tjockare sås önskas.
Kockens kommentar
Kåldolmar är en klassisk svensk rätt, fast med turkiskt ursprung (dolma). Tillagningen är tidsödande, men laga gärna en stor sats och frys in. Kåldolmar till många passar att steka i ugn. En långpanna rymmer ca 40 dolmar (ca 12 portioner).
Alternativ
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Kåldolmar
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan