Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Klassisk köttfärslimpa
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 143
Kcal / portion: 893
GBR (GI) / port: 6
Recept: 3570 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blandfärs 500.0 gram 27%
el. nötfärs 0%
Ströbröd 0.8 dl 5%
Grädde 2.0 dl 20%
Ägg 2.0 styck 4%
Gul lök hackad 1.5 msk 0%
Salt och peppar 29.0 tsk 0%
Panering:
Äggula 1.0 styck 1%
Ströbröd 1.0 msk 1%
Smör 30.0 gram 6%
Tillval:
Späck 0%
Kalvfärs 0%
HP-sås 0%
Sås:
Vetemjöl 3.0 msk 3%
Mjölk 4.0 dl 7%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Morot 4.0 styck 4%
Svart vinbärsgelé 4.0 msk 5%
Kockskolan:
Om köttfärsrätter > Äts ej
Om späckning > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Värm upp ugnen till god ugnsvärme, 175°C.
- Riv eller finhacka lök. Fräs den glansig i smör.
- Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla cirka 5 minuter. Massan skall vara ganska fast, men inte ohanterbar. Späd med vatten eller mjölk om för fast, alternativt tillsätt lite mer ströbröd.
- Tillsätt färs, ägg, lök och kryddor. Blanda till en ganska fast smet. Forma smeten till en limpa. Lägg i smörad ugnssäker form. Utan kantstöd flyter limpan ut lite grann, men då får man inte plats med buljong (moderna recept brukar rekommenderar att tillaga i en brödform).
- Pensla ytan med äggula och beströ med ströbröd. Överst läggs smör i små "flockar".
- Ställ in färsen i ugnen. När färsen börjar få färg tillsätts lite het buljong (eller hett vatten). Ös steken ofta under stekningen. Tillsätt mer buljong vid behov. Stek i närmare en timme.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Skala och skiva morot som får småkoka i lättsaltat vatten i 5-10 minuter.
- Sås: Vispa ut mjöl med lite grädde i en panna till jämn smet. Tillsätt buljongspad från grytan. Värm på. Smaka av med salt och peppar.
- Servera köttfärslimpa med potatis, morötter, sås och svartvinbärsgelé.
Kockens kommentar
Klassisk fin köttfärs består av mald nötfärs med inblandning av kalvkött och späck (läs mer > Späck). Späcket ger extra smak. Byt gärna ut en del av nötfärsen mot detta för godare smak.Det går att förenkla receptet lite vilket brukar ske i moderna recept, men som alltid blir det inte lika gott. Man kan hoppa över att fräsa löken, att pensla med ägg, att "flocka" med smör, eller att koka i buljong. För ett magrare alternativ kan man använda mjölk i stället för grädde. Man kan smaksätta färsen enligt egen smak. För att få lite extra stuns kan man tillsätta HP-sås eller hackad ansjovis.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Klassisk köttfärslimpa
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan