Klassisk köttfärslimpa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk köttfärslimpa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Blandfärs

500.0 

gram

el. nötfärs

 

 

Ströbröd

0.8 

dl

Grädde

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Gul lök hackad

1.5 

msk

Salt och peppar

29.0 

tsk

 

Panering:

 

Äggula

1.0 

styck

Ströbröd

1.0 

msk

Smör

30.0 

gram

 

Tillval:

 

Späck

 

 

Kalvfärs

 

 

HP-sås

 

 

Worcestershiresås

 

 

 

Sås:

 

Vetemjöl

3.0 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Oxfond koncentrerad

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Morot

4.0 

styck

Svart vinbärsgelé

4.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om köttfärsrätter >

 

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

Om späckning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 893

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3570 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 622 gram)

Ingredienser

Visa:

Blandfärs 500.0 gram 27%

el. nötfärs 0%

Ströbröd 0.8 dl 5%

Grädde 2.0 dl 20%

Ägg 2.0 styck 4%

Gul lök hackad 1.5 msk 0%

Salt och peppar 29.0 tsk 0%

 

Panering:

Äggula 1.0 styck 1%

Ströbröd 1.0 msk 1%

Smör 30.0 gram 6%

 

Tillval:

Späck 0%

Kalvfärs 0%

HP-sås 0%

Worcestershiresås 0%

 

Sås:

Vetemjöl 3.0 msk 3%

Mjölk 4.0 dl 7%

Oxfond koncentrerad 2.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

Morot 4.0 styck 4%

Svart vinbärsgelé 4.0 msk 5%

 

Kockskolan:

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om ugnslagad köttfärs > %

Om späckning > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Värm upp ugnen till god ugnsvärme, 175°C.  
  2. Riv eller finhacka lök. Fräs den glansig i smör.
  3. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla cirka 5 minuter. Massan skall vara ganska fast, men inte ohanterbar. Späd med vatten eller mjölk om för fast, alternativt tillsätt lite mer ströbröd.
  4. Tillsätt färs, ägg, lök och kryddor. Blanda till en ganska fast smet. Forma smeten till en limpa. Lägg i smörad ugnssäker form. Utan kantstöd flyter limpan ut lite grann, men då får man inte plats med buljong (moderna recept brukar rekommenderar att tillaga i en brödform).
  5. Pensla ytan med äggula och beströ med ströbröd. Överst läggs smör i små "flockar".
  6. Ställ in färsen i ugnen. När färsen börjar få färg tillsätts lite het buljong (eller hett vatten). Ös steken ofta under stekningen. Tillsätt mer buljong vid behov. Stek i närmare en timme.
  7. Tillbehör: Skala och koka potatis. Skala och skiva morot som får småkoka i lättsaltat vatten i 5-10 minuter.
  8. Sås: Vispa ut mjöl med lite grädde i en panna till jämn smet. Tillsätt buljongspad från grytan. Värm på. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera köttfärslimpa med potatis, morötter, sås och svartvinbärsgelé.

Kockens kommentar

Klassisk fin köttfärs består av mald nötfärs med inblandning av kalvkött och späck (läs mer > Späck). Späcket ger extra smak. Byt gärna ut en del av nötfärsen mot detta för godare smak.

Det går att förenkla receptet lite vilket brukar ske i moderna recept, men som alltid blir det inte lika gott. Man kan hoppa över att fräsa löken, att pensla med ägg, att "flocka" med smör, eller att koka i buljong. För ett magrare alternativ kan man använda mjölk i stället för grädde. Man kan smaksätta färsen enligt egen smak. För att få lite extra stuns kan man tillsätta HP-sås eller hackad ansjovis.


Alternativ

Pastejig köttfärslimpa

Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter

Liknande recept som Klassisk köttfärslimpa