Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 1035

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4138 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blandfärs 600.0 gram 28%
Gul lök 1.0 styck 1%
Ströbröd 1.5 dl 8%
Mjölk 2.5 dl 4%
Ägg 1.0 styck 2%
Sås:
Grädde 3.0 dl 26%
Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Maizena ljus 1.0 msk 1%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 13%
Mjölk 2.0 dl 3%
Smör normalsaltat 50.0 gram 9%
Lingonsylt rårörda konserv 1.0 dl 4%
Kockskolan:
Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej
Om köttfärsrätter > Äts ej
Om köttfärs > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Blanda ströbröd med mjölk i en stor bunke. Låt stå och dra några minuter.
- Skala och koka potatis mjuk.
- Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme. Fräs löken glansig i 3-5 minuter utan att bränna. Ta ur.
- Blanda färs med lök och ägg i en bunke. Blanda väl, gärna i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd med mjölk om smeten är för fast. Rulla små köttbullar mellan handflatorna.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och lägg i bullarna. Skaka pannan då och då så att bullarna blir fint brända runt om. Ta ur.
- Sås: Häll grädde, kalvfond och lite soja i en kastrull. Koka upp och tillsätt maizena. Låt koka i cirka 5 minuter till lagom tjocklek. Smaka av med silad steksky, salt och peppar.
- Häll bort vattnet från potatisen. Rör ner smör och mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Skölj händerna i kallt vatten då och då när du rullar bullar så kladdar det inte lika mycket.
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Köttbullar med potatismos och gräddsås
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan