Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 647

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2589 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammfärs 600.0 gram 57%
Gul lök el. annan lök 1.0 styck 2%
Potatis kokt 2.0 styck 5%
Ägg 2.0 styck 5%
Persilja finhackad 3.0 msk 0%
Senap sötstark 1.0 msk 1%
Vatten 1.0 dl 0%
Smör normalsaltat 2.0 msk 7%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 21%
Saltgurka 0%
Kockskolan:
Om lammfärsbullar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Skala och koka tillbehörspotatisen i lättsaltat vatten. Förkoka även potatis som ingår i färsen om inte restpotatis finns att tillgå, eller byt ut mot ströbröd.
- Skala och hacka lök. Hacka persilja.
- Mosa kokt potatis med ägg. Blanda alla ingredienser till en jämn, ganska lös smet.
- Hetta upp matfett i en panna på medelhög värme. Forma 4 biffar och "smäck" ner den i pannan. Stek på medelvärme i cirka 4 minuter på var sida.
- Sky: Vispa ur pannan med lite vatten, mjölk eller grädde.
Kockens kommentar
Färsen skall vara så lös att den "smäcker till" i pannan. Skall det vara "på riktigt" byter man ut senapen mot senapskorn. Blötlägg senapskornen i lite hett vatten i en timme. Senapskorn är milda i smaken. Grädde är en vanlig ingrediens i fårsmäckor.
Alternativt tillbehör
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Gotländsk fårsmäcka
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan