Biff ā la Lindström, originalet

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Biff ā la Lindström, originalet

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Nötfärs

400.0 

gram

Potatis kokt

3.0 

styck

Rödbetor inlagda

1.5 

dl

Gul lök hackad

1.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

Mjölk

2.0 

dl

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt

 

 

Vitpeppar

 

 

 

 

Kockskolan:

 

Om köttbullar, färsbiffar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 319

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1275 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 207 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötfärs 400.0 gram 57%

Potatis kokt 3.0 styck 17%

Rödbetor inlagda 1.5 dl 3%

Gul lök hackad 1.0 msk 0%

Ägg 1.0 styck 5%

Mjölk 2.0 dl 9%

Matfett till stekning 2.0 msk 15%

Salt 0%

Vitpeppar 0%

 

 

Kockskolan:

Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Skala och koka potatis. Låt kallna.
  2. Skala och finhacka lök och rödbetor.
  3. Tillsätt ägg, mjölk och kryddor. Blanda väl.
  4. Finhacka lök, fintärna rödbetor och potatis. Blanda ner i färsen.
  5. Forma plattrunda biffar.
  6. Hetta upp matfett i panna och bryn biffarna väl på medelhög värme i ett par minuter på var sida.
  7. Vispa ur pannan med lite hett vatten. Skyn slås över biffarna.

Kockens kommentar

En svensk klassiker populär i slutet på 1800-talet. Den finns flera uppfattningar om vem som uppfann denna rätt. Troligtvis introducerades rätten 1862 efter rysk förebild av kapten Henrik Lindström (1831-1910). Det sägs att han ville på Hotell Witt i Kalmar bjuda några vänner på en rysk rätt som han brukade äta i Sankt Petersburg. Till bordet beställdes in skrapat välhängt oxkött och övriga ingredienser som ingår i rätten. Vid bordet blandade var och en sin biff enligt Henriks anvisningar. Biffarna bars sedan ut i köket och stektes. Det som stöder denna uppfattning är bland annat att rödbetor är typiskt för det gamla ryska köket, samt att hans dotterdotter Rut Hellsten berättade 1970 i Dagens Nyheter hur man anrättar morfars komposition.

Enligt andra kan uppfinnaren ha varit källarmästare C.G. Lindström (1833-1910) på restaurang Den Gyldene Freden, Stockholm, eller så är rätten uppkallad efter skådespelaren Karl Gustav Lindström (1818-1893), eller så var det redaktör Karl Adam Lindström (1816-1885) som hade svårt att fördra det råa köttet i råbiff på Operakällaren i Stockholm. Han sägs ha rört ihop ingredienserna och fick köttet stekt. Kärt barn har många föräldrar.

Dagens Lindströmare kan variera ganska mycket efter kockens tycke och smak. Vi har valt receptet ur Vårt Hems Stora Kokbok utgiven 1933, vilket bedöms av Kunskapskokboken vara enligt originalet. Mjölk ingår i färsen, vilket kan ha sina problem för att den kan skära sig (se dito) med rödbetssaften. Mjölk och potatis utelämnas ofta i dagens recept. Alternativt recept > Biff ā la Lindström, ā la Petter.

Alternativ

Biff ā la Lindström, ā la Petter

Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter

Liknande recept som Biff ā la Lindström, originalet