Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Biff ā la Lindström, originalet
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 154
Kcal / portion: 319
GBR (GI) / port: 2
Recept: 1275 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nötfärs 400.0 gram 57%
Potatis kokt 3.0 styck 17%
Rödbetor inlagda 1.5 dl 3%
Gul lök hackad 1.0 msk 0%
Ägg 1.0 styck 5%
Mjölk 2.0 dl 9%
Matfett till stekning 2.0 msk 15%
Salt 0%
Vitpeppar 0%
Kockskolan:
Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skala och koka potatis. Låt kallna.
- Skala och finhacka lök och rödbetor.
- Tillsätt ägg, mjölk och kryddor. Blanda väl.
- Finhacka lök, fintärna rödbetor och potatis. Blanda ner i färsen.
- Forma plattrunda biffar.
- Hetta upp matfett i panna och bryn biffarna väl på medelhög värme i ett par minuter på var sida.
- Vispa ur pannan med lite hett vatten. Skyn slås över biffarna.
Kockens kommentar
En svensk klassiker populär i slutet på 1800-talet. Den finns flera uppfattningar om vem som uppfann denna rätt. Troligtvis introducerades rätten 1862 efter rysk förebild av kapten Henrik Lindström (1831-1910). Det sägs att han ville på Hotell Witt i Kalmar bjuda några vänner på en rysk rätt som han brukade äta i Sankt Petersburg. Till bordet beställdes in skrapat välhängt oxkött och övriga ingredienser som ingår i rätten. Vid bordet blandade var och en sin biff enligt Henriks anvisningar. Biffarna bars sedan ut i köket och stektes. Det som stöder denna uppfattning är bland annat att rödbetor är typiskt för det gamla ryska köket, samt att hans dotterdotter Rut Hellsten berättade 1970 i Dagens Nyheter hur man anrättar morfars komposition.
Enligt andra kan uppfinnaren ha varit källarmästare C.G. Lindström (1833-1910) på restaurang Den Gyldene Freden, Stockholm, eller så är rätten uppkallad efter skådespelaren Karl Gustav Lindström (1818-1893), eller så var det redaktör Karl Adam Lindström (1816-1885) som hade svårt att fördra det råa köttet i råbiff på Operakällaren i Stockholm. Han sägs ha rört ihop ingredienserna och fick köttet stekt. Kärt barn har många föräldrar.
Dagens Lindströmare kan variera ganska mycket efter kockens tycke och smak. Vi har valt receptet ur Vårt Hems Stora Kokbok utgiven 1933, vilket bedöms av Kunskapskokboken vara enligt originalet. Mjölk ingår i färsen, vilket kan ha sina problem för att den kan skära sig (se dito) med rödbetssaften. Mjölk och potatis utelämnas ofta i dagens recept. Alternativt recept > Biff ā la Lindström, ā la Petter.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Biff ā la Lindström, originalet
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan