Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 1136

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4543 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvfärs 400.0 gram 16%
Salt 1.5 tsk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Äggula 4.0 styck 4%
Vispgrädde 4.0 dl 32%
Vitt bröd 2.0 skivor 3%
Smör till stekning 50.0 gram 8%
Skysås:
Vatten 3.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%
Smör normalsaltat 50.0 gram 8%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 12%
Grädde 1.0 dl 8%
Gröna ärter frysta 300.0 gram 5%
Lingonsylt rårörda konserv 4.0 msk 2%
Kockskolan:
Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej
Om Hagdahl > Äts ej
Om Julius Carlsson > Äts ej
Kock: Werner Vögeli
Tillagning (45 min )
- Köttfärsen skall vara finmald (3 gånger genom fina skivan på köttkvarnen). Helst av kalvinnanlår och absolut fri från senor och fett. Ställ in i kylskåpet, den skall helst vara iskall.
- Blanda färs med salt, peppar, äggulor i en bunke. Tillsätt kall grädde lite i taget under hård omrörning med träslev. Låt färsen vila en stund.
- Skala och koka potatis. Mosa med potatisstöt och tillsätt en klick smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar.
- Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften på ett smörpapper.
- Dela färsen i portionsdelar. Platta ut till runda biffar cirka 1,5 centimeter tjocka (plattare än på bilden ovan). Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
- Värm ärterna hastigt i kokande vatten.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på var sida. Lägg upp.
- Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det genom en sil över Wallenbergarna.
- Servera med mos, äter och rårörda lingon.
Kockens kommentar
Rätten lär ha tillkommit när Marcus Wallenberg, inspirerad från en utlandsresa på 1930-talet, bett köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att tillaga en rätt av hackad kalvfilé. Läs mer > Om Julius Carlsson. En annan version är att rätten är uppkallad efter Amalia Wallenberg, dotter till Charles Emil Hagdahl (se dito), som sägs ha skapadt anrättningen. Rätten på bilden är tillagad i ugn av Petter Thoen, Kockskolan.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Wallenbergare original
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan