Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 699

GBR (GI) / port: 16
Recept: 2795 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 2%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Fjäderbladsbog nöt 1.0 styck 37%
Matolja 0%
Tillbehör:
Gul lök 4.0 styck 8%
Vita bönor i tomatsås burk 4.0 burkar 56%
Grillkol/briketter Äts ej
Stektermometer > Äts ej
Kockskolan:
Så grillas kött > Äts ej
Så grillas nötstek > Äts ej
Så steks bogstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bolden.
- Grill: Arrangera för direkt och indirekt värme. Läs mer > Så grillas kött.
- Tillbehör: Förbered tillbehör enligt eget önskemål. I filmen serveras på amerikanskt vis köttet med grillad lök och kokta bönor.
- Ansa: Skär bort ytliga hinnor och senor. En hård seg sena finns mitt i köttet. Skär upp köttet längs med på mitten till två likstora plattor och skär bort senan (eller be kötthandlaren göra detta, eller låt matgästerna göra detta på tallriken när köttet skurits upp). Se film, klicka på ingrediensen.
- Smörj in köttet med olja. Krydda med salt och andra kryddor enligt eget önskemål.
- Grilla köttet på direkt värme ett par minuter på var sida. Efterstek på indirekt värme tills lagom genomstekt Tid cirka 6 minuter per sida. Rekommenderad kärntemperatur 50-55°C (se kommentar).
Kockens kommentar
"Luffar"-stek/-biff för att det är ett billigare alternativ till ryggbiff. Samtidigt ett smakrikare alternativ. Formellt är det en fjäderbladsbogstek, vilket låter lite krångligt. Styckdelen heter på engelska top blade eller shoulder blade och uppskuren på mitten flat iron steak eller flatiron. Mörad och putsad fjäderbladsbog kan stekas hel i ugn, bräseras, skivad i panna, malas till smakrik hamburgare, samt grillas hel, skivad eller skuren i bitar på spett. Läs mer > Så steks bogstek.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Grillat nötkött
Liknande recept som Grillad flat iron steak (fjäderbladsbogstek, luffarstek, luffarbiff)
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grilled London Broil, grillad flankstek
Tid: 1 tim (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys
-
Grillade nötköttsspett
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad slaktarbiff (njurtapp) med grillad tomat
Svårighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen