Engelsk översättning white beans, navy bean

Fransk översättning haricots blancs

Italiensk översättning fagiolo bianchi

Tysk översättning weisse Bohnen

Spansk översättning judias blancas

Vita bönor finns i stor omfattning att köpa både små och stora, alla tillhörande släkte ärt­växter. Bönorna säljs ofta som "vita bönor" utan närmare angivande av sort.

Vita små bönor är namn på flera sorters bönor med färgen som gemensam nämnare. Mest kända är black eye, navy bean och den italienska canellinibönan. Vita små bönor tillhör de vanligast förekommande bönorna. Heinz baked beans inlagda i tomatsås är en klassiker världen över. Läs mer > Black eye > Canellinibönor.

Vita stora bönor kan också vara av olika slag, men som regel avses limabönor tillhörande släkte ärtväxter. Läs mer > Limabönor.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade små bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). 1 dl torkade stora bönor = 65 gram = cirka 150 gram när kokt. 1 dl kokta = 65 gram. Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Bönorna har vanligtvis mild, ganska neutral smak och tar lätt åt sig smak av den mat den lagas tillsammans med. Mjuk konsistens. Stora vita har lite mer karaktär, lätt popcornkaraktär.
  • Alternativ vara: Små och stora vita bönor är utbytbara mot varandra.
  • Försäljning/säsong: Vita små och stora bönor säljs torkade eller konserverade inlagda i saltlag eller tomatsås. Import bland annat från USA och Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i en lufttät burk.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Vita bönor är oftast skonsammare för magen än andra bönor. Läs mer > Om bönor.


SÅ TILLAGAS TORKADE VITA BÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade vita bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 45 minuter (stora i cirka 1,5 timmar) tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: Små vita cirka 45 minuter. Stora vita torkade 1,5 timme. Burkbönor: Värmes.


SÅ ANVÄNDS VITA BÖNOR

Vita bönor används i grytor, soppor, sallader, biffar, patéer och pajer. Passar väl med/i tomatsås som tillbehör till mat, särskilt korv och stekt kött tillsamman med stekt ägg. Ett par burkar är alltid bra att ha hemma för tillagning av en snabb enkel måltid. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.

Läs mer

Black eye

Canellinibönor

Limabönor

Om bönor

Recept med Vita bönor

Det finns 23 recept med Vita bönor