Sauce soubise, vit löksås

Foto: Sauce Recipe STV

Sauce soubise, vit löksås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Gul lök

500.0 

gram

Smör

75.0 

gram

Salt

1.0 

krm

Vetemjöl

4.0 

msk

Mjölk

5.0 

dl

Vispgrädde

1.0 

dl

Muskot

1.0 

krm

Salt och peppar

 

 

Smör rumsvarmt

25.0 

gram

 

Alternativ:

 

Kalvbuljong avfettad

 

 

Fiskbuljong

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

Om ljusa såser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

Om gratänger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 282

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1692 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 181 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 500.0 gram 10%

Smör 75.0 gram 32%

Salt 1.0 krm 0%

Vetemjöl 4.0 msk 7%

Mjölk 5.0 dl 18%

Vispgrädde 1.0 dl 21%

Muskot 1.0 krm 0%

Salt och peppar 0%

Smör rumsvarmt 25.0 gram 11%

 

Alternativ:

Kalvbuljong avfettad Äts ej

Fiskbuljong Äts ej

 

Kockskolan:

Om vita såser > Äts ej

Om ljusa såser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Om gratänger > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förbered: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk och glansig i smör och salt på mycket svag värme i 20-30 minuter under lock utan att den tar färg.
  2. Koka upp mjölk (eller kalvbuljong, fiskbuljong). 
  3. Tillsätt mjöl och låt fräsa på svag värme under omrörning i tre minuter.
  4. Sås: Tillsätt kokande mjölk, låt sjuda sakta i 15 minuter. Rör om då och då. Sila eller mixa såsen.
  5. Värm upp såsen och rör ner grädde skedvis tills såsen tunnats till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  6. Alldeles innan servering rörs smör in klickvis.

Kockens kommentar

Se film, klicka på "Sauce Recipe STV" under bilden. Bildreceptet är ett lite enklare recept än det av Julia Child som presenteras här. Såsen passar väl till ägg, kyckling, kalkon, kalv, lamm, grönsaker och som gratängsås. Byter man ut löken mot curry får man Sauce au cari (currysås), se recept via länk nedan.

Soubise = ort i norra Frankrike nära Rochefort. Sauce Soubise är tillägnad prinsens av Soubise på 1700-talet. Ursprungligen en béchamel tillsatt med lökpuré. Det kan också vara en lökpuré.

Alternativ

Sauce au cari, mild currysås

Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser

Liknande recept som Sauce soubise, vit löksås