Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak

Foto: Le Companion

Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 158

GBR (GI) / port: 2

Recept: 792 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 10%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 115 gram)

Ingredienser

Visa:

Béchamel hemlagad ¤ 5.0 dl 78%

el. velouté (ljus grundsås) %

Tomatpuré konserv 4.0 msk 3%

Smör rumsvarmt 20.0 gram 18%

Kryddgrönt 0%

 

Kockskolan:

Om vita såser > Äts ej

Om tomatsåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Tillagning

  1. Béchamel (vit grundsås): Tillaga en ganska tjock béchamel. Smält smör, vispa ner mjöl, låt "koka" under vispning i två minuter utan att såsen tar färg. Tillsätt varm mjölk. Se recept > Béchamel - vit grundsås.
  2. Coulis de tomates: Tillaga tomatpuré (se recept via länk nedan), eller använd färdig tomatpuré.
  3. Aurore: Sjud upp såsen. Rör ner tomatpuré skedvis i taget, tills såsen fått önskad färg och smak.
  4. Ta kastrullen från värmen. Rör ner smör och eventuella finhackade örtkryddor.

Kockens kommentar

Såsen passar till ägg, ljust kött som kyckling, kalkon, kalv, lamm, grönsaker och som gratängsås. Detta är en vit grundsås smaksatt med tomatpuré, alltså att betrakta som en béchamelsås snarare än en tomatsås. En "riktig" tomatsås har (krossade) tomater som grund, vilket smaksätts på olika sätt. Se recept via länk nedan.  

Alternativ

Sauce tomat, fransk tomatsås

Coulis de tomates provençale

Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser

Liknande recept som Sauce Aurore, vit grundsås med tomatsmak