Märgsmör, märgkoppar, gratinerad oxmärg, Os ā moelle grillé

Foto: Gourmet Traveller

Märgsmör, märgkoppar, gratinerad oxmärg, Os ā moelle grillé

Lägg till ingredienser

Sats: 4

Benpipa nöt med märg

4.0 

styck

eller

 

 

Oxmärg från benpipa }

200.0 

gram

 

Alternativa tillbehör:

 

Smör

200.0 

gram

Vitt bröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Om benmärg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 786

Kcal / portion: 400

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1600 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 84%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 51 gram)

Ingredienser

Visa:

Benpipa nöt med märg 4.0 styck 100%

eller %

Oxmärg från benpipa } 200.0 gram Äts ej

 

Alternativa tillbehör:

Smör 200.0 gram Äts ej

Vitt bröd 0%

 

Kockskolan:

Om benmärg > %

Tillagning (30 min )

Märgen skall vara av märgben från nötlägg (oxmärg).

Märgsmör är märg eller märg blandat med smör.

  1. Be slaktaren skära benen tvärs i 3-4 centimeters bitar (bilden ovan är längre bitar). Torka bort benflis. Lägg dem i kallt vatten en stund. Tryck sedan ut märgen med tummen och lägg i kallt vatten för att bli av med lite blodrester. Tid ej medräknad i receptet. Kan sparas i frys ett halvår.
  2. Smält märgen i panna och sila den. Blandat med lika delar smör blir det "märgsmör". Kan smaksättas med lök och kryddor. Låt svalna och ställ i kylskåp. Kan sparas i frys ett halvår.
  3. Märg och märgsmör är en utmärkt smaksättare av köttgrytor och såser. Kan användas som "smör" på smörgås.

Os ā moelle grillé, grillad oxmärg (bild ovan).

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj av benstumparna och skrapa dem rena på utsidan.
  3. Salta båda ändarna. Tryck in ordentligt med salt på undersidan så att smält märg inte rinner ut. Ställ benen i en ugnssäker form.
  4. Gratinera i en Ŋ-timme. Grilla dem sedan i 2-3 minuter.
  5. Serveras heta som förrätt eller enkel måltid med vitt färskt eller rostat bröd. Märgen används som "smör" på brödet med lite salt, peppar och andra valfria kryddor.
  6. Alternativ: Skär benen på längden och grilla dem. Krydda gärna med timjan.


Märgkoppar:

  1. Benpipor utan märg som skurits i 3-4 cm långa bitar, kallas märgkoppar och används som kuriös serveringskopp.
  2. Koka benstyckena länge i vatten med salt och ättiksprit som ger vitnande ben.
  3. Ben och hål skrapas rent från köttrester och kokas en gång till i saltat vatten med ättika för att få dem riktigt vita och rena. Använd kniv och Scotch-Brite.
  4. Kopparna kan fyllas med allehanda tillbehör till mat, till exempel märgsmör.

Kockens kommentar

Märg är en utmärkt smakförstärkare i köttgrytor och såser (läs mer > Om benmärg). Förr tillredde man söt märgpudding som efterrätt. Se recept via länk nedan.

Alternativ med märg

Märgpudding

Sauce Bercy

Mannerströms rödvinssås

Sauce bordelaise

Beurre Bercy, vitlökssmör

Bräserad oxlägg

Fler recept inom Smör, aromsmör

Liknande recept som Märgsmör, märgkoppar, gratinerad oxmärg, Os ā moelle grillé