Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 786

Kcal / portion: 400

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1600 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 84%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Benpipa nöt med märg 4.0 styck 100%
eller %
Oxmärg från benpipa } 200.0 gram Äts ej
Alternativa tillbehör:
Smör 200.0 gram Äts ej
Vitt bröd 0%
Kockskolan:
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Märgen skall vara av märgben från nötlägg (oxmärg).
Märgsmör är märg eller märg blandat med smör.
- Be slaktaren skära benen tvärs i 3-4 centimeters bitar (bilden ovan är längre bitar). Torka bort benflis. Lägg dem i kallt vatten en stund. Tryck sedan ut märgen med tummen och lägg i kallt vatten för att bli av med lite blodrester. Tid ej medräknad i receptet. Kan sparas i frys ett halvår.
- Smält märgen i panna och sila den. Blandat med lika delar smör blir det "märgsmör". Kan smaksättas med lök och kryddor. Låt svalna och ställ i kylskåp. Kan sparas i frys ett halvår.
- Märg och märgsmör är en utmärkt smaksättare av köttgrytor och såser. Kan användas som "smör" på smörgås.
Os ā moelle grillé, grillad oxmärg (bild ovan).
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skölj av benstumparna och skrapa dem rena på utsidan.
- Salta båda ändarna. Tryck in ordentligt med salt på undersidan så att smält märg inte rinner ut. Ställ benen i en ugnssäker form.
- Gratinera i en Ŋ-timme. Grilla dem sedan i 2-3 minuter.
- Serveras heta som förrätt eller enkel måltid med vitt färskt eller rostat bröd. Märgen används som "smör" på brödet med lite salt, peppar och andra valfria kryddor.
- Alternativ: Skär benen på längden och grilla dem. Krydda gärna med timjan.
Märgkoppar:
- Benpipor utan märg som skurits i 3-4 cm långa bitar, kallas märgkoppar och används som kuriös serveringskopp.
- Koka benstyckena länge i vatten med salt och ättiksprit som ger vitnande ben.
- Ben och hål skrapas rent från köttrester och kokas en gång till i saltat vatten med ättika för att få dem riktigt vita och rena. Använd kniv och Scotch-Brite.
- Kopparna kan fyllas med allehanda tillbehör till mat, till exempel märgsmör.
Kockens kommentar
Märg är en utmärkt smakförstärkare i köttgrytor och såser (läs mer > Om benmärg). Förr tillredde man söt märgpudding som efterrätt. Se recept via länk nedan.Alternativ med märg
Fler recept inom Smör, aromsmör
Liknande recept som Märgsmör, märgkoppar, gratinerad oxmärg, Os ā moelle grillé
-
Rört smör, beurre pommade
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Aromsmör, kryddsmör
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Persiljesmör, Beurre maître d´hôtel
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Persiljesmör special, persiljesmör med senap
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vitlökssmör, Beurre d´ail
Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Olivsmör
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre Café de Paris
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre Bercy, lyxigt vitvinssmör eller sås
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Märgsmör, märgkoppar, gratinerad oxmärg, Os ā moelle grillé
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dillsmör
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan