
Prinsessornas märgpudding
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 311

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 14%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxmärg från benpipa } 90.0 gram 38%
Vetebröd osötat (vitt bröd) 75.0 gram 12%
Standardmjölk (röd) 3.0 dl 10%
Korinter 0.5 dl 4%
Russin 0.5 dl 5%
Apelsinskal syltade 50.0 gram 7%
Strösocker 3.0 msk 9%
Ägg 3.0 styck 10%
Konjak/brandy 2.0 msk 3%
Tillval:
Vispgrädde 0%
Kockskolan:
Prinsessornas kokbok > Äts ej
Svensk husmanskost > Äts ej
Om pudding > Äts ej
Kock: Prinsessornas kokbok
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Märgen skäres sönder och smältes över svag eld, så att den ej brännes. Den silas upp på en tallrik och får stelna, varefter den hackas fint.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Brödet skäres i små tärningar och blötes upp i mjölken.
- Korinterna rensas väl och sköljes (behövdes förr). Äro de torra, får de svälla ut i lite varmt vatten.
- Vispa upp äggen och blanda ner alla ingredienser.
- Massan fylles i en smord och bröad form. Grädda i ugn i cirka 50 minuter, då den bör kännas fast och hava vacker färg.
- Puddingen serveras varm ur formen med brinnande sås. Socker smälts och bryns tills det fått lätt färg, då slår man över lite kokande vatten så att det löser sig, häller ner ungefär lika mycket konjak och häller över rätten. Tänd på.
Kockens kommentar
I stället för karamellsås kunde denna rätt förr serveras med vispgrädde. Denna ganska märkliga efterrätt är hämtat från Prinsessornas kokbok del III, utgiven 1931. Läs mer > Prinsessornas kokbok. Receptet hittar man också i Tore Wretmans > Svensk Husmanskost.Fler recept inom Övriga varma efterrätter
Liknande recept som Prinsessornas märgpudding
-
Chokladsufflé
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Prinsessornas märgpudding
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Prinsessornas kokbok