Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 228

Kcal / portion: 883

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3532 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 16%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 24.0 styck 21%
Timjan finhackad 1.5 msk 0%
Olivolja 0.7 dl 15%
Sås:
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Timjan färskhackad 2.0 msk 0%
Rosmarin färskhackad 2.0 msk 0%
Anissprit 2.0 msk 2%
Limejuice 4.0 msk 0%
Olivolja 2.0 dl 43%
Tillbehör:
Rucolasallat 100.0 gram 1%
Vitt matbröd 8.0 skivor 18%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Sås: Skala och finhacka vitlök. Fräs den mjuk i olja i en stekpanna på medelvärme i några minuter utan att bränna (bränd vitlök smakar illa).
- Lägg vitlök, timjan, rosmarin, anissprit och limejuice i matberedare och mixa till en jämn sås. Tillsätt olivolja och kör ytterligare i 2 min. Salta och peppra. Värm såsen före servering.
- Skala räkorna och vänd dem i olja och timjan.
- Hetta upp en grillpanna eller vanlig panna på högsta värme så att den blir riktigt het. Grilla räkorna 1-2 minuter på vardera sidan, tills de blir rödvita.
- Servera sallad och ett gott matbröd till.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor från Sydostasien. Dessa odlas i dammar i mangroveträsken. Dammarna blir fort förorenade och hotar att förstöra miljön. Räkorna är också förorenade med kemikalier etc. Köp i stället vildfångade.
Fler recept inom Skaldjurstips Simonsig Chrardonnay & Meerlust Chardonnay
Liknande recept som Halstrade tigerräkor
-
Toast Skagen (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Hemkokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rotfruktsgryta med gambas (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Västerbottengratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Räk- och ädelostpaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Halstrade tigerräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan