Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 225

Kcal / portion: 778

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3112 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 17%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Blåmusslor med skal 1.0 kilo 11%
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Grädde 4.0 dl 46%
Persilja 0.5 knippe 0%
Smördegsplattor fryst 2.0 styck 20%
Äggula 1.0 styck 2%
Smör normalsaltat 1.0 msk 3%
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 225°C.
- Borsta och skrapa musselskalen rena. Knacka på öppna musslor. De som inte stänger sig kastas. Finhacka schalottenlök. Hacka persilja. Dela smördegsplattor i 2 delar och kavla ut dem.
- Fräs lök i smör på medelvärme utan att bränna i en tjockbottnad kastrull. Häll på vitt vin och koka upp. Tillsätt musslor. Koka på högsta värme 4-5 minuter, tills skalen öppnar sig. Fiska upp musslorna.
- Tillsätt grädde till kastrullen. Koka på medelvärme tills soppan börjar tjockna, cirka 20 minuter.
- Ta under tiden ut musslorna från skalen. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
- Tillsätt persilja och musslor till soppan. Häll upp i ugnsfasta soppskålar. Pensla soppskålarnas kant på utsidan med äggula. Lägg över smördegen och tryck till runt kanten. Pensla degen med äggula.
- Ställ in skålarna i ugn cirka 10 minuter tills locket har rest sig och fått färg.
Fler recept inom Skaldjurstips Simonsig Chrardonnay & Meerlust Chardonnay
Liknande recept som Krämig musselsoppa under smördegstäcke
-
Toast Skagen (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Hemkokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rotfruktsgryta med gambas (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Västerbottengratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Räk- och ädelostpaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Halstrade tigerräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan